Супер сезон: Над 30% ръст на летните чартъри

Над 200 000 французи пристигат на море у нас

Поне с 30% повече ще бъдат чартърните полети на летищата във Варна и Бургас през лятото. Това сочат подписаните вече договори с туроператорите. Увеличението е най-сериозно на руския пазар - 86% повече ще са чартърите, каза министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на БНТ. С 49% са нарастнали полетите с немски туристи, а с 60% - на френските. Според ранните записвания за лято'2016 французите по нашите плажове ще са със 106% повече в сравнение с 2015-а. Очаква се тук да пристигнат 200 000 френски летовници. На последното изложение в Париж - "Салон мондиал", неговият директор определи България като дестинация в топ 3 за френския пазар тази година, разказа Ангелкова.

Увеличението на туристите в зимните ни курорти вече е факт. През декември и януари те са били 650 000 при 1,2 млн. за целия зимен сезон миналата година. Очакваното увеличение за 2016-а е 2%.

Очаква ни един много добър сезон. Затова апелирам към бранша да се съсредоточи върху качеството на предлагания туристически продукт, каза Ангелкова. На първо място тук тя постави осигуряването на добре обучени кадри, чийто недостиг е сериозен проблем за родния туризъм. Да се избягват дублажите в резервациите и да се подхожда честно и почтено към летовниците, призова министърът на туризма. Сега е моментът да тръгнем към устойчив туризъм за години напред, да превърнем България в предпочитана дестинация за всички пазари, предупреди Ангелкова.

Запитана дали забраната на президента Путин за руски туристи в Турция е причина за бума в записванията за България, Ангелкова отговори, че успешните резултати се дължат на мерките, които министерството е предприело още от май миналата година съвместно с туристическия бранш: работа с големите туроператори и с техните асоциации, участия в изложения и организиране на журналистически турове - само през 2016-а те ще бъдат над 200.

Според министъра на туризма проблемът, който се създава с изграждането на втори лифт в Банско, е изкуствен. Лифтовете винаги са били най-екологичният вид транспорт. Трябва да се намери баланс между интересите на екологичните и на туристическите организации, защото екологията и туризмът винаги вървят ръка за ръка, убедена е Ангелкова.