Митничарят Фози влиза за 7 години в затвора

Ръководител на осъдената днес група за контрабанда на цигари бил застреляният варненски бизнесмен Борислав манджуков

Бившият началник на митническия пункт “Олтоманци” Георги Владимиров-Фози получи 7 години затвор, съобщава "24 часа". Спецсъдът го призна за виновен в това, че от август 2011 до юни 2012 г. като длъжностно лице участвал в организирана престъпна група за контрабанда на цигари. Тя била ръководена от покойния бизнесмен Борислав Манджуков, убит пред дома си на 24 март 2014 г.

Друг член на бандата - Борис Тасев, получи 1 г. условно. Останалите участници - Борис и Асен Поборникови, Пламен Георгиев и Олег Падалски се признаха за виновни още преди година. Тогава те сключиха споразумения с прокуратурата и получиха различни условни присъди.

Според прокуратурата Фози много пъти е улеснявал Борислав Манджуков, като е осигурявал безпрепятствено влизането в страната на големи количества цигари без бандерол през ГКПП Кулата.

Той използвал положението си на митнически шеф и контактите си, въпреки че ръководеният от него пункт, се намира на границата с Македония.

Според експертизите количеството на контрабандните цигари е близо 1 млн. кутии от различни марки на стойност близо 7 млн. лв. Съдът лиши Фози и от правото да работи като държавен служител 4 г.