Актуализират се таксите за добив от защитени територии изключителна държавна собственост

Региони

23-03-2016, 15:54

Снимка:

Росица Георгиева, Bulgariautre

Автор:

AMG

Всичко от Автора

Нова тарифа за таксите при бране на гъби и диви плодове, както и за ползване на дървесина и паша в защитените територии изключителна държавна собственост, прие Министерският съвет. С промените се цели таксите да бъдат изравнени с тези на общинските и пасищата от Държавния поземлен фонд.

През последните 15 години цените на природни ресурси извън Националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“ нараснаха значително. Това доведе до прекомерното им ползване в защитените територии. В същото време разходите на държавните структури за съхраняването и възпроизводството на природните дадености, както и за провеждане на необходимите процедури за предоставянето им за ползване, превишават значително приходите от такси.

С новата тарифа се защитават интересите на държавата като се компенсират извършените административни и материални разходи. Променят се критериите за заплащане на таксите за паша. Те ще се определят на декар и според броя на пашуващите животни. По нов начин ще се плаща и за добив на сено – не на кг, както досега, а върху единица площ.

Промените в тарифите няма да доведат до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет.