Полицията опроверга новината за ареста на Лашрауи

Свят

23-03-2016, 14:03

Снимка:

lacapitale.be

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Терористът се изидирва още от ноември

Задържаният тази сутрин от полицията в Брюксел мъж не е Наджим Лашрауи. Това е официалната информация, която опровега твърденията на белгийския вестник Derniere Heure, написал днес, че третият заподозрян от атентата на летището е арестуван в Андерлехт.

Лашрауи беше заснет от охранителни камери заедно с двамата терористи-камикадзета, които се самовзривиха на летището. Той не е задействал експлозив, макар че на терминала беше намерен още един - неакивиран колан с взрив. След като станал свидетел на смъртта на братята Халид и Брахим Бакрауи, той избягал.

Полицията призова за съдействие и е изпратила информация за Лашрауи до всички партньорски служби. Истинската му самоличност беше разкрита в понеделник, тъй като до този момент се е подвизавал под името Суфиал Кайал.

Предполага се, че той, заедно с убития по време на операцията в брюкселския квартал "Форе" (на 15 март) Мохамед Белкаид, е координирал атентатите в Париж, при които загинаха 130 души. Следи от негови ДНК са открити по експлозиви от атаките през ноември, както и в два апартамента в Брюксел и Овле, послужили за скривалище на Салах Абдеслам.

Именно Наджим Лашрауи се е намирал в автомобила с Абдеслам и Мохамед Белкаид, спрян за проверка на австро-унгарската граница на 9 септември 2015 г.