Националите по муай туай с 10 медала от Бангкок

Извоюваха ги на световното за мъже, жени и юноши в Тайланд

Националният отбор по муай тай, който извоюва цели 10 медала на Световното първенство за мъже, жени и юноши в Бангкок, бе посрещнат подобаващо на летище София при завръщането си от столицата на Тайланд.

България имаше 14 представителя на шампионата на планетата, като 4-ма от тях станаха световни шампиони в своите категории - Милен Маринов, Димитър Илиев, Кристиян Георгиев и Християн Тотев. "Определено не е лесно да станеш световен шампион, много усилия, много труд, постоянство и много жертви. Всяка година състезанието става все по-трудно и с повече участници. На това първенство имаше над 50 държави, над 500 участника. При нас в тежката категория най-силните противници са от бившите соц. републики - Русия, Украйна, Полша, Узбекистан, но в крайна сметка, трудили сме се много, имахме подготвителни лагери, всичко оказа влияние и успяхме да ги победим. Най-доброто чувство е, когато видиш, че всички усилия, които си положил, не са били напразни. Може би не самата титла, ами пътят, който извървяваш, за да достигнеш до крайната си цел, е най-важен. Бях много щастлив, в началото не можах да повярвам, трябваха ми няколко дена", сподели златният медалист в категория до 85 килограма Кристиян Георгиев. Най-опитният състезател в тима Димитър Илиев сподели, че климатичните условия са затруднили нашите представители, а и конкуренцията е била на много високо ниво. "В Банкок климатичните условия са различни и всичко е доста по-трудничко, отколкото тук на нашия климат. Трябват страшно много жертви, за да се постигне успех. Конкуренцията беше силна, почти не играхме слаб мач.

Всеки един противник бе достатъчно сериозен. Особено когато има хубави мачове и се събира много голяма публика, всичко живо, което има свободно време, се закача да гледа състезанията", коментира Илиев, завоювал златен медал в категория до 81 кг. "Не е лесно да станеш световен шампион, чувството е неописуемо, трябва да се изживее. Радваш се, когато накрая видиш всичките хора, които те посрещат, които са ти помагали и са вярвали в теб. Виждаш резултата наяве, за целия труд, който си хвърлил. Тайланд е Меката на този спорт и е нормално да се събират тълпи от хора да наблюдават. Световно първенство, всяка държава е избрала елитните си състезатели, имаше и много зрелища, много зрелищни срещи", сподели Християн Тотев, спечелил титлата в категория до 91 кг.