Президентът прати закона за ветеринарната медицина в Конституционния съд

Политика

23-03-2016, 11:43

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ограничава се възможността и правото на преподавателите по ветеринарна медицина да членуват в съсловната им организация

Президентът Росен Плевнелиев е сезирал Конституционния съд за закона за ветеринарномедицинската дейност и е поискал да бъдат отменени текстовете, които предвиждат привилегия на преподавателите по ветеринарна медицина, предаде "Правен свят". По искането е образувано дело с докладчик проф. Цанка Цанкова.
Още при обнародването му през февруари държавният глава обяви, че ще поиска отмяна за някои от текстовете. Плевнелиев визира разпоредбата на чл. 46 л, с която се предоставя възможност за осъществяване на ветеринарномедицински дейности - ветеринарномедицинска наука, лабораторна дейност, диагностика и експертиза във ветеринарна клиника, ветеринарна амбулатория (кабинет) или ветеринарна лаборатория на висше училище. В същото време специалистите, които ще осъществяват ветеринарномедицинската дейност в тези обекти, не членуват в Българския ветеринарен съюз.
Едновременно с това законът предвижда, че ветеринарните лекари могат да упражняват ветеринарномедицинска практика във ветеринарномедицинско заведение, ако са вписани в определен регистър и членуват в съюза.
Според държавния глава законът ограничава възможността и правото на преподавателите по ветеринарна медицина да членуват в съсловната им организация. "Създават се различни правни условия за лица, които осъществяват ветеринарномедицинска дейност, без да са ясни мотивите за това", обяви тогава Плевнелиев.
В мотивите си до КС той уточнява, че с текста "се установява нееднакво третиране спрямо другите правни субекти, извършващи ветеринарномедицинска дейност, които трябва да бъдат членове на съсловната организация, а това създава различни условия за извършване на една и съща стопанска дейност".