Братя, свързани със Салах Абдеслам, стоят зад атентата на летището в Брюксел

Свят

23-03-2016, 10:46

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Има и четвърти заподозрян, неясен е извършителят на атаката в метрото

Братята Халид и Брахим Бакрауи са идентифицирани като атентаторите-самоубийци на летище „Завентем“ в Брюксел. Те имат връзка с единствения жив терорист от Париж от 13 ноември Салах Абдеслам, който беше заловен четири дни преди атаките вчера.  Това съобщи белгийското издание La derniere heurre.
Те са живяли в Брюксел и това са двамата мъже, които вчера бяха заснети от камерите за наблюдение на летището да бутат колички с ръкавици само на едната ръка. Вчера се появи информация, че те са родени в Беларус, все още няма потвърждение на тази информация. Счита се, че те са задействали бомбите, които са носели в куфари.
Третият мъж в кадъра е избягал и се издирва. Той не се е взривил. Казва се Наджим Лашрауи и е свързан с парижкия атентат.
До летището тримата са стигнали с такси, шофьорът му е разпитан. Таксиметровият водач разказал, че тримата мъже имали общо пет куфара, но те не се събрали и качили само три.
Единият брат Халид е взел под наем апартамент на улица „Дрис“, където беше открит 26-годишният французин, считан за единствения жив атентатор от Париж Салах Абдеслам. Той беше заловен при спецакция в Брюксел миналия петък.
Мнозина анализатори видяха връзка между неговото залавяне и вчерашните атентати, които взеха живота на поне 30 души, а над 250 бяха ранени. Бройката на загинали и пострадали постоянно се променя.
Междувременно стана ясно, че има и четвърти заподозрян.
След Лашрауи той е вторият жив терорист, който се търси след тройния атентат. Той е от турски произход, белгийски гражданин, на 22 години е и е собственик на черен автомобил „Ауди S4” с белгийска регистрация. Колата е била паркирана на летището.
 През април миналата година службите за сигурност се интересували от този мъж покрай негово пътуване до Саудитска Арабия.
 Все още няма информация за извършителя на атентата в метрото на Брюксел. Единствената информация вчера бе, че след взрива на станция "Малбек", при която загинаха 20 души, са били арестувани двама души.