Светът скърби за жертвите на белгийските атентати-ден на траур в много европейски страни

Свят

23-03-2016, 07:30

Снимка:

ЕPA

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Издирва се оцелял участник в атаките на летището

Ден на траур в Белгия в памет на жертвите на вчерашните атентати. Към него се присъединяват и много европейски държави, съобщи bTV. При координираните удари вчера на летището и в метрото загинаха най-малко 34 и близо 200 бяха ранени.
В Германия националните трибагреници ще бъдат спуснати.
Във Франция към националното знаме ще бъде прикрепени черни ленти, а властите в Мадрид също обявиха тридневен траур за загиналите в Брюксел.

Знамената в САЩ да бъдат спуснати на половина в знак на солидарност с белгийския народ. Световният търговски център светна в цветовете на белгийското знаме в знак на траур.
Разследването продължава
Продължава разследването на тройния атентат в Брюксел, за който отговорност пое Ислямска държава. Полицията издирва третия заподозрян за ударите на летището, която успява да избяга.
ФБР се присъединява към разследването на атентатите. Франция също започва следствие, защото при ударите има ранени французи. В Брюксел се очаква и френският премиер Манюел Валс.
Полицията показа снимки от охранителни камери на трима мъже, бутащи колички за багаж в летището. Заподозреният е облечен в светло яке, черна шапка и очила. Двамата му съучастници са загинали при самоубийственото нападение.
Тази нощ имаше обиск в жилище в един от кварталите на белгийската столица. В него са открити взривно устройство и знаме на „Ислямска държава". Разследващите са стигнали до жилището по информация на таксиметровия шофьор, които е откарал тримата терористи на летището в Брюксел. Той е казал пред разследващите откъде е взел пътниците си, което е накарало властите да проведат обиск на адреса. Шофьорът разпознал мъжете на снимките от охранителните камери на летището.
Животът бавно се връща към нормалното
В Брюксел се очаква много обществени места да възстановят нормалното си функциониране още тази сутрин. На заседание на регионалния съвет за сигурност беше решено училищата, търговските центрове и административните сгради в столицата да бъдат отворени. Културни и спортни събития няма да бъдат отменяни.
В същото време Съединените щати предупредиха гражданите си за „потенциални рискове" при пътуванията в Европа заради многото терористични нападения.
Възстановена беше работата на терминала на летището в Денвър, в американския щат Колорадо. Той беше частично евакуиран вчера следобед заради подозрителен пакет. Заплаха не беше открита.
В най-големите летища в САЩ, на железопътните гари и транспортните центрове вчера бяха засилени мерките за сигурност след кървавите атентати в Брюксел.
Арести в Германия
Трима мъже от Косово бяха задържани от полицията в Южна Германия в автомобил с белгийска регистрация. Те са арестувани по подозрение за „подготовка на тежко престъпление, представляващо заплаха за държавата".
Не се съобщава дали имат връзка с атентатите в Брюксел.