Финансовото обучение на учениците започва от следващата учебна година

Общество

23-03-2016, 06:41

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Обучението ще се провежда на база приетите миналата година промени в Наредба 5

Разширено обучение, което трябва да даде повече финансова грамотност на учениците в средното образование, ще започне от началото на следващата учебна година,пише в. "Капитал". Според програмата децата трябва да познават основните финансови инструменти и техните характеристики в края на първия си прогимназиален етап на обучение, тоест от пети до осми клас. Също така те трябва да могат да вземат обосновани решения при избора между спестяване, потребление и инвестиции. Допълнителното преподаване е предвидено да започне през следващата учебна година. Това каза за "Капитал" Силвия Кънева от инспектората на Министерството на образованието по време на международна конференция за увеличаване на финансовата грамотност, с която се закри Световната седмица на парите (Global money week) у нас. Обучението ще се провежда на база приетите миналата година промени в Наредба 5 за общообразователната подготовка. "Голяма част от учителите, които са на възраст над 50 години обаче имат проблем с преподаването на подобна материя. На тях им е странно, че подобна тематика трябва да се изучава в училище и ще отнеме време да ги подготвим за тази работа", призна Кънева.
Колко рано е това
"Никога не е рано да започнеш да преподаваш финанси е официалната позиция на Националната агенция за приходите", коментира Росен Бъчваров, говорител на ведомството. В агенцията още от 2012 г. организират ограмотяващи курсове, които запознават учениците в тийнейджърска възраст с особеностите на данъчната система. Традиционната инициатива на Националната агенция за приходите ще продължи поне до края на 2017 г. с нов етап от курсове. Сега тя ще включва 20 видеокурса, фокусиращи се над данъците, здравното и пенсионно осигуряване, държавния бюджет и др. В тях доброволно участие вземат популярните лица Михаела Филева, Любен Дилов-син, Део и гимнастикът Йордан Йовчев. До момента НАП в съдействие на образователното министерство е обучило около 40 000 ученици на основите на данъците и финансите. Агенцията е създала специални мобилни приложения, страница във фейсбук "В час с данъците" и привлича вниманието на подрастващите, като раздава награди като дронове и таблети. "За съжаление трудно можем да измерим ефекта от нашата кампания върху събираемостта на данъците, поне не виждаме засега пряка връзка, но тя със сигурност дава важни знания на подрастващите", коментира Бъчваров.
Всички на едно място
На 21 април ще бъде представен интернет сайт, който обобщава всички инициативи за повишаване на финансовата грамотност у нас. Той ще бъде изготвен и поддържан от неправителствената организация "Инициатива за финансова грамотност". В същото време международната неправителствена организация "Афлатун" скоро ще публикува наръчник за кандидатстване по втора нейна програма, насочена към повишаване финансовата грамотност на младежите. До момента единствено бургаската организация "Интегра" е изпълнила подобен проект у нас. "Сходни организации в България могат да търсят тяхното съдействие, ако имат идеи за сходни инициативи", съобщи Ана Родригес, представител на "Афлатун интернешънъл".