И учителите с 10 заплати при пенсиониране

Общество

22-03-2016, 17:09

Снимка:

Архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Досега те получаваха 8 месечни възнаграждения наизпровдяк

От 1 август тази година, съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, при пенсиониране учителите ще получават по десет заплати, а не по осем, както е сега. Това заяви днес вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева.

Изключително голяма група от учители очакват влизането в сила на новия училищен закон, тъй като в него има промяна в заплащането при пенсиониране, каза заместник-министърът на образованието Диян Стаматов. Той отбеляза, че по сегашния закон обезщетенията при пенсиониране са осем, а по новия закон - десет.

На година между 4000 и 6000 души се пенсионират от образователната система, като в повечето случаи през целия си живот те тихо и кротко са работили като учители, отбеляза Стаматов.

Министър Кунева каза, че МОН обмисля как учители на пенсионна възраст все още да са полезни на образованието, като например обучават и споделят опита си с млади хора.

В един от модулите в националната програма "Без свободен час" е създадена база с данни на учители, които да заместват отсъстващи от училище преподаватели, каза Диян Стаматов. Той уточни, че 80% от учителите, включени в базата с данни, са пенсионери и на тях почти всяко училище в страната изключително много разчита.

Кунева не иска да бави закона за предучилищно и училищно образование

Главният секретар на МОН Красимир Вълчев заяви, че най-голямото предизвикателство за 2017 г. е "осигуряването на системата с добри учители", тъй като през следващите десет години се очаква половината от педагогическия персонал, който е 90 000, да навлязат в пенсионна възраст.

Това означава, че средно на година се очаква 4500 души да навлязат в пенсионна възраст и затова трябва на тяхно място да бъдат подготвени толкова млади преподаватели. За тази цел трябва изпреварващо да се увеличават минималните заплати за педагогическите длъжности, които имат "сигнално значение" за младите хора и за кандидат-студентите, коментира Стаматов.

По никакъв начин не подценяваме заплащането на преподавателите, а ангажимент на това правителство е парите за образование да се вдигат в следващите години, заяви министър Кунева.