Н. Радулов: Не вярвам гранични полицаи да са помагали на бежанците

Самите граничари са наясно къде има термокамери и се съмнявам те така да пропуснат бежанци, коментира професорът

Проф. Николай Радулов, бивш главен секретар на МВР и експерт по сигурността коментира пред Нова телевизия появилия се в интернет видеоклип, за който се твърди, че показва как гранични полицаи помагат на бежанци да минат нелегално границата ни с Турция.

"На базата на записа, не бих се осмелил да заявя категорично, че това са гранични полицаи. Самите граничари са наясно къде има термокамери и се съмнявам те така да пропуснат бежанци. В последните години се нагледахме на много нагли постъпки, но не вярвам тази да е такава", коментира Радулов. 

"Според мен тук говорим за преминаване на бежанци към Западна Европа. Те не са искали да бъдат регистрирани в България, защото после ще ги върнат тук", смята експертът. 

"Пътят до границата е абсолютно необходим. Трябва да бъде изграден и да има екипи на "Гранична полиция" през определени метри. Помним миналата година се обърна камион", припомни Радулов.

От МВР обясниха, че наистина на 29 декември около 14 часа е засечено влизането на 60 души през границата около село Маточина. Какво се е случило обаче и има ли извършени нарушения, ще установява току що разпоредената проверка.

По информация на Нова действието се развива между 291-ата и 292-ата гранична пирамида. 

На кадрите от термокамерите се вижда как мигрантите вървят покрай браздата от турска страна. След което преминават границата, без да бъдат задържани.

От записа на камерите на гранична полиция се разбира, че много преди групата от 60 нелегални мигранти да стигнат до границата, полицаите са ги забелязали.

Групата е водена от двама каналджии. В този момент на мястото от българска страна се виждат и силуетите гранични полицаи. 

Цял час мигрантите се придвижват необезпокоявано до определено място, където след кратък престой преминават границата безпрепятствено.

На записа се вижда, че граничните полицаи не правят нито да задържат нито групата мигранти, нито каналджиите, които няколко пъти пресичат границата, за да се уверят, че всички бежанци са преминали в България. 

По информация на Нова, нелегални мигранти са заловени от мобилни гранични екипи от Елхово чак след като са изминали 200 метра на българска територия. От МВР потвърдиха, че такава група действително е задържана в ранните часове на 30 декември миналата година край Маточина. 

Обстоятелствата на границата и евентуалните нарушения на гранични полицаи ще се разберат след вътрешна проверка, вече разпоредена от ръководството на Гранична полиция.

По информация на Нова нелегалният канал се ръководи от Одрин. А в България в схемата участва пловдивски бизнесмен. 

Минималната тарифа за един преминал бежанец е 500 евро.