Спецслужбите ще подслушват и предполагаеми жертви

Общество

22-03-2016, 06:34

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Публикуваха за обществено обсъждане проекта за промяна на Закона за електронните съобщения

Поправка, която дава възможност на специалните служби да поискат достъп до телефонните разговори, есемесите и трафичните данни на хора, за които има обосновано предположение, че са станали или могат да станат жертва на тежко престъпление, предлага правителството. Това стана ясно от проект за промяна на Закона за електронните съобщения, публикуван за обществено обсъждане, пише "24 часа".
Поправката се прави, за да могат службите и МВР да ползват тези данни при издирване на хора, които са били отвлечени, става ясно от мотивите към законопроекта. Сега законът предвижда достъп до разговорите и трафичните данни да се предоставя при случаи на разследване и разкриване на тежки престъпления. Формулировката в момента пречи на издирвателните дейности, се твърди в мотивите. Причината била, че решение на КС от 2015 г. отмени част от текстовете на закона.
Справките от телекомуникационните оператори можело да помогнат на службите на установят кои са последните хора, с които е разговарял изчезналият, да се установи времето и мястото на изчезването и дори хора, които подават невярна и подвеждаща информация, пише още в мотивите.
Отменените текстове са били приети през 2010 г. и описват реда за ползване на трафичните данни, както и какви точно данни се предоставят от операторите на службите. При приемането им имаше протести на граждани заради опасения, че се позволява проследяването и подслушването в широки мащаби.
Формулировката от сегашното предложение също би позволила на службите разширение на кръга на подслушваните хора, коментираха юристи. Според тях ключовата фраза била “обосновано предположение”, защото разширявала изключително много кръга на хората, чиито комуникации можело да бъдат изисквани.