ВАС отмени високите такси за обжалване на поръчки

Общество

22-03-2016, 06:20

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Те бяха вдигнати от 3 до 17 пъти от кабинета "Орешарски"

Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени увеличените от 3 до 17 пъти такси за обжалване на обществени поръчки.
Високата тарифа за производствата пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и пред ВАС бе въведена от кабинета “Орешарски” на 10 юли 2014 г., и то със задна дата - от 1 юли. Дотогава таксата за обжалване на търговете пред КЗК бе твърда - 850 лв., ако поръчката е под прага, над който обявлението за нея се публикува в официалния вестник на ЕС, и 1700 лв., когато го надвишава.
С промяната от 1 юли 2014 г. таксата стана 2% от прогнозната стойност на поръчката, но не по-малко от 850 лв. и не повече от 15 000 лв.
Петимата съдии, разгледали казуса, са категорични, че е нарушена процедурата по приемането на по-високите такси - не е спазен 14-дневният срок за предложения и становища по проекта. С тях се ограничава гарантираното от конституцията право на достъп до правосъдие, пише в съдебното решение.
Освен това по закон пропорционалните такси се определят върху цената на документа или услугата, а когато тя не е указана - върху пазарната цена. Липсва финансова обосновка за вдигането на таксите, са други аргументи на съдиите.