ГРАО призна 310 хил. от подписите на Марешки

Политика

21-03-2016, 19:20

Снимка:

Aрхив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Така предложението за референдум за по-ниски цени на лекарствата и горивата и изборни промени е валидно

Подписката за провеждане на референдум, организирана от инициативен комитет с председател Веселин Марешки е редовна.

Това е установила проверка на ГРАО, извършена по силата на закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

При проверката е установено, че от подадени общо 404 485 записи коректните са 310 078, а некоректните - 94 407, от които най-много са тези с грешни данни за ЕГН - 52 315, както и повторени записи в списъка - 23 494.

По закон предложение до Народното събрание за произвеждане на национален референдум може да бъде направено от инициативен комитет на граждани, събрал не по-малко от 200 000 подписа на граждани с избирателни права.

Протокол с резултатите от проверката на ГРАО е изпратен до парламента. Народното събрание в срок от три месеца след внасяне на предложението трябва да вземе решение.

Подписката, която бизнесменът Веселин Марешки стартира през ноември миналата година, е за провеждането на референдум със следните въпроси:

„Подкрепяте ли броят на депутатите да бъде намален от 240 на 120";
"Подкрепяте ли да падне имунитетът";
"Подкрепяте ли да отпадне напълно субсидията за финансиране на партиите";
"Подкрепяте ли да се премахне ограничението един човек да може да открие не повече от четири аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентeн и да се намалят цените в аптеките";
"Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите".

Почти паралелно с подписката "Марешки" се проведе и събиране на подписи с искане за референдум, организирано от "Шоуто на Слави", като част от въпросите на двете подписки са сходни. Слави Трифонов и компания внесоха в началото на февруари събраните подписи в парламента, припомня news.bg.