С. Рудской: Русия е готова да възобнови ударите в Сирия от утре

Свят

21-03-2016, 16:15

Снимка:

economic.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Близо 250 пъти е нарушавано примирието, каза ръководителят на руския Център за помирение в авиобазата Хмеймим Сергей Кураленко

От 22 март Русия е готова в едностранен ред да използва военна сила срещу въоръжените формирования, системно нарушаващи примирието в Сирия, ако не получи отговор от САЩ на предложенията си за контрол на режима на прекратяване на огъня. Това съобщи началникът на главното оперативно управление на руския Генерален щаб Сергей Рудской, предаде ТАСС. Той припомни, че Русия е изпратила съответното предложение още на 25 февруари.
„При липсата на реакция от страна на САЩ на дадените предложения, Руската федерация от 22 март ще пристъпи към едностранното прилагане на правилата, предвидени в Споразумението. Подчертаваме, че военна сила ще се използва само след получаването на достоверни доказателства за системното нарушаване от въоръжените формирования на задълженията, поети в рамките на реализацията на Съвместното руско-американско заявление за прекратяване на бойните действия в Сирия от 22 февруари 2016 г. По отношение на формированията, спазващи режима на примирието, както и мирното население и гражданските обекти, военна сила няма да се използва“, каза Рудской.
По думите му руската страна е разработила и на 5 март е изпратила на САЩ компромисен проект на споразумение за контрол на режима на прекратяване на бойните действия в Сирия, а също така е предложила в максимално кратък срок .
Действащото от 27 февруари тази година прекратяване на огъня в Сирия постоянно се нарушава. От началото на примирието са регистрирани близо 250 случая на неговото нарушаване, заяви също днес ръководителят на руския Център за помирение в авиобазата Хмеймим Сергей Кураленко, цитиран от „Ведомости“.