Фандъкова връчи Наградата на София на Тери Гилиъм

Арт и Стил

21-03-2016, 14:53

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Българският филм "Жалейка" е победителят на София Филм Фест

Легендарният режисьор Тери Гилиъм получи НАГРАДАТА на СОФИЯ на Столична община за изключителен принос към изкуството на киното. Тери Гилиъм е специален гост на ХХ издание на "София Филм Фест". Той е носител на две награди "БАФТА", на четири награди от кинофестивала във Венеция, с номинации за "Оскар" и "Златен глобус", както и за много други престижни филмови награди.

Кметът Фандъкова връчи и голямата награда в конкурса за първи и втори игрален филм на София филм фест. От 2015 г., по повод титлата "София – град на киното" и като оценка за постиженията на фестивала, Столична община осигурява Голямата награда. Тази година тя е за филма "Жалейка" на Елица Петкова.

За 20-ти път София е домакин на Международния филмов фестивал "София Филм Фест". Фестивалът е сред водещите културни събития в Календара на културните събития на града. Той се утвърди като значимо международно събитие в киното за Европа и е включен в класацията на 50-те световни топ - фестивали. Той е едно от събитията, които донесоха голямо признание на София сред творческите градове на ЮНЕСКО като град на киното, каза кметът. По думите й ежегодно чрез Столичната програма Култура и Календара на културните събития София подкрепя над 100 фестивала и събития.