Кристалина Георгиева: Важно е да помним своя произход

Георгиева признава още, че където и да се намира, винаги носи своята носия със себе си

Именно в трудни времена, в които не знаем какво ни очаква, е важно да знаем своя произход. Това заяви Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор „Бюджет и човешки ресурси" пред водещия немски седмичник „Велт ам Зонтаг".

„Аз съм българка. Цветовете, музиката, танците — всичко това е част от моята идентичност. Но аз съм също гражданка на света. Живяла съм на няколко континента. Където и да съм била, винаги съм носила със себе си българските традиции и обичаи", сподели Георгиева.

Пред „Велт ам Зонтаг“ Кристалина Георгиева признава още, че където и да се намира, винаги носи своята носия със себе си. „Освен във Фиджи, тя винаги е била с мен. Днес не съм облечена с носия. Но пък върху моята рокля има една българска бродерия."

В интервюто Кристалина Георгиева описва танцуването на народни танци като традиция, която създава чувство на принадлежност и дава сила, особено в трудни времена. За да усети тази сила, тя кани своя събеседник, журналиста Андре Таубе, да се хвани на традиционното хоро, което тя организира в рамките на българските дни в Европейската комисия навръх 1-ви март и в навечерието на Националния празник 3-ти март. Всички читатели на вестника са добре дошли и на Голямото хоро, което предстои на централния площад в Брюксел „Гранд плас" в средата на месец април.

Друга българска традиция, които заместник-председателят на Европейската комисия представя пред читателите на „Велт ам Зонтаг", е мартеницата. „Вържете я на ръката си и ще бъдете здрав цялата година. Трябва обаче да я носите, докато видите първия щъркел, първата лястовица или първото разцъфнало дърво," заръчва тя на кореспондента на изданието.

С журналиста Андре Таубе г-жа Георгиева разговаря още за това колко е важно да има жени на ръководни позиции, тъй като те "внасят различни гледни точки в сравнение с мъжете" и "създават разбирателство." Кристалина Георгиева дава примера с Руанда, където президентът Пол Кагаме назначава много жени на ръководни позиции, защото иска да излекува раните от ужасяващия геноцид през 1994 г.

Друга ключова тема в интервюто е нуждата от единство между страните членки на ЕС за справяне с кризата с бежанците. 

„Намаляването на средствата, предоставяни по линия на регионалните и структурните фондове, би застрашило единството в Европа. Не би било особено разумно да подкопаваме единството. ЕС не инвестира пари в структурно слаби райони от чиста благотворителност, а за да постигне икономически растеж и отваряне на нови пазари," коментира Кристалина Георгиева.