Джейми Оливър започна кампания за свободно кърмене

Свят

20-03-2016, 08:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

От 2018 г. Великобритания въвежда данък захар като средство за борба с детското затлъстяване

Популярният майстор готвач Джейми Оливър, който очаква пето дете, разкри предмета на най-новата си кампания - свободното и неограничавано кърмене. Оливър призова тези, които "ги е грижа за здравето на децата" да подкрепят неговата кампания, която да улесни майките да кърмят "навсякъде, където те искат".Незаконно е да накарате кърмеща жена да напусне публично място, но изследвания показват, че много жени все още се чувстват неудобно, когато го правят.
Пред LBC Radio Джейми Оливър припомня, че Великобритания има "проблем" с кърменето, тъй като е на едно от последните места по кърмени пеленачета в света.
Той прирпомня и серия от стряскащи твърдения, като например това, че храненен на бебета с изкуствено мляко в бутилка може да доведе до затлъстяване, както и че кърменето повече от шест месеца, може да намали наполовина риска за майките за рак на гърдата.
Само преди броени дни световно известния шеф не скри радостта от победата, след като стана ясно, че Великобритания въвежда от 2018 г. данък захар като средство за борба срещу детското затлъстяване. Джейми Оливър от години води борба вредната храна в училищата да бъде заменена от здравословни ястия.
Днес той добавя, че са необходими още действия в тази посока, за да се опази здравето на милиони британски деца.
"Ние трябва да подкрепим жените на Великобритания да кърмят повече, навсякъде, където те искат да го правят", заяви той. и припомни факти като това, че кърменето е нещо много естествено за хората, то е лесно, по-удобно е, а кърмата е по-питателна и полезна, освен това е и напълно безплатна.
Когато ви е грижа за здравето на децата, не може просто да се фокусирате само върху едно нещо, добавя Джйеми Оливър. "Имаме проблем с кърменето в наше време, но ако си замислим, тостои в самото начало - още преди училищните столове, преди добавената захар в безалкохолните и редица продукти."