Часът на Земята: Апел срещу климатичните промени

Общество

19-03-2016, 10:09

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Гасим за десети път светлината довечера от 20.30 ч. до 21.30 ч.

За десета поредна година тази събота часът от 20.30 до 21.30 ч. (местно време) ще бъде Часът на Земята. Със символично огасяне на светлините и със силни послания, тазгодишният апел за спешни действия срещу промените в климата ще обиколи света, пише dnevnik.bg.
Празникът за природата се организира от международната природозащитна организация WWF. В него ще се включват рекорден брой държави – в 178 страни има организирани различни събития за Часа на Земята.
Три месеца след глобалното споразумение за климата, постигнато от световните лидери в Париж, за Часа на Земята 2016 г. тази събота милиони хора ще призоват управниците си да "променят изменението на климата".
WWF приканва всеки да се присъедини към апела за климата през социалните си мрежи. "Моментът е важен, защото ред правителствени ръководители показват, че вече са склонни да правят компромис и отстъпки спрямо договорените цели на споразумението от Париж - да се ограничи средната температура на глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий," заявяват от организацията.
"Не можеш да правиш бизнес на мъртва планета"
Ако искаме тази планета да просъществува, трябва да имаме здрава околна среда, която е нашата сигурна мрежа за оцеляване. Това каза в интервю пред БНР преди отбелязването на инициативата "Часът на земята" Андреас Бекман, регионален ръководител на Световния фонд за дивата природа WWF, който координира и кавказките, и средиземноморските офиси на организацията. Не можеш да правиш бизнес на мъртва планета. Тук не става дума за опазване на природата, защото тя много ни харесва, а защото говорим за тясна взаимовръзка между нас и природата, казва още Андреас Бекман.
Хаштаг #ЧасътНаЗемята
Българските потребители ще могат да използват хаштаг #ЧасътНаЗемята, за да стигне посланието им до повече хора, както и да пуснат свое видео, текстово или визуално обръщение в социалните мрежи, за да направят посланието си по-ефектно.
Традиционно представителни сгради и световни културни паметници като Айфеловата кула, Тадж Махал и операта в Сидни ще бъдат изгасени символично за един час. Българските институции също подкрепят Часа на Земята – фасадното осветление на Народното събрание, Президентството, храм-паметника "Александър Невски" и на много други учреждения и бизнес сгради ще бъде притъмнено.