Връщат бежанците в Турция от неделя

Свят

19-03-2016, 09:02

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ердоган нападна евролидерите: Не ни четете лекции за мигрантите

ЕС и Турция постигнаха окончателно споразучение за решаване на бежанската криза в Европа след двудневни преговори на върха в Брюксел, предадоха агенциите.
“Постигнахме забележително споразумение”, написа първи в туитър в петък премиерът на Чехия Бохуслав Соботка. Очакваше се договорът да бъде подписано официално от лидерите на всичките 28 страни от ЕС по-късно в петък.
Сделката предвижда всички бежанци и мигранти, които пристигат в Европа от Турция през Егейско море, да бъдат връщани обратно там от неделя.
В замяна на това Турция може да очаква “задвижване” на преговорите с ЕС за нейното членство в съюза, като лидерите са обещали да бъде отворена поне една глава до юни, съобщи в. “Гардиън”. Източник от ЕС, цитиран от Ройтерс, заяви, че в документа се предвижда отваряне само на главата за бюджет и финанси до юни.
ЕС се ангажира и да ускори предоставянето на европейската финансова помощ в размер на 3 млрд. евро за сирийските бежанци в Турция. Те са свързани с нови проекти, които ще бъдат уточнени следващата седмица.
От своя страна Турция се съгласява в споразумението, че всички върнати от Европа мигранти ще бъдат третирани според международните закони. Това включва и гаранции, че няма да бъдат депортирани в страните, от които са избягали.
Преди окончателното споразумение в петък турският президент Реджеп Ердоган излезе с яростна реч срещу Европа, която бе предавана на живо по телевизията.
Европа “танцува по минно поле”, като директно или индиректно подкрепя терористични групировки. ЕС действа “нечестно” и “неискрено” в отношението си към тези организации, заяви той.
Ердоган произнесе речта в същия момент, в който неговият премиер Ахмет Давутоглу преговаряше на срещата в Брюксел с лидерите на 28-те членки за споразумение за бежанците. Ердоган реагира на ново изискване на ЕС, което лидерите поставиха предната нощ. След приключването на първия ден от срещата в четвъртък германският канцлер Ангела Меркел каза, че едно от условията за либерализиране на визовия режим с Анкара е турското законодателство да отговаря на международните стандарти за гарантиране защитата на бежанците. Тази промяна ще даде правно основание на Гърция да връща обратно на Турция всички бежанци, търсещи убежище, включително и от Сирия.
Европа трябва да погледне първо собственото си представяне по отношение на бежанците, а после да казва на Турция какво да прави, заяви още Ердоган. Той припомни, че докато страната му е приютила 3 милиона мигранти, някои от европейските държави не могат да намерят място “за шепа бежанци” и ги държат в мизерни условия. В същото време премиерът Давутоглу предупреди, че Турция няма да бъде превърната в “отворен затвор” за бежанци.
Първата вечер на срещата лидерите на ЕС постигнаха обща позиция за споразумение с Турция. Ахмет Давутоглу се присъедини към срещата в петък сутринта. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск представи общата позиция на ЕС на обща закуска. Присъства холандският премиер Марк Рюте, чиято страна председателства ЕС, както и висши служители от ЕС. Предвидено бе след това всички лидери да се видят на обяд с Давутоглу, за да финализират споразумението.
Турски представител обясни пред Ройтерс, че Давутоглу ще натиска особено за отваряне на 5 нови глави в преговорите на Турция за членство в ЕС. Следобед се оказа обаче, че явно турският премиер не се е преборил, след като в споразумението се предвижда отварянето само на една глава
От друга страна, лидерите успяха да заобиколят друг препъникамък, тъй като Кипър заплаши преди това с вето отварянето на нови глави, ако Турция не признае официално кипърското правителство и не започне да допуска кораби под кипърски флаг в своите пристанища. По-късно кипърският президент Никос Анастасиадис обяви, че ще подпише споразумението с Турция.
Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че ЕС трябва да започне да връща мигранти в Турция възможно по-скоро, за да избегне по-голям наплив към своите граници заради активизиране на трафикантите през последните дни.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас обаче посочи, че страната му се нуждае поне от няколко седмици, за да се подготви.
Ключови точки от договора крият капани
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск представи на срещата в Брюксел ревизиран вариант на споразумението ЕС - Турция. Ройтерс обобщава кои са основните положения в него:
1. Репатриране
Турция ще приема обратно всички бежанци, които пресекат морето и стигнат до гръцките брегове.
Проблеми:
- Гърция трябва бързо да създаде трибунали, които да изслушват молбите за убежище. Турция трябва да промени законодателството си, така че ЕС да може да декларира, че изпраща обратно бежанците в “безопасна трета страна”.
- Връщането на мигрантите не може да започне, преди Турция да се съгласи на поне основно ниво на защита за всички националности.
2. Разселване
на бежанците
За всеки сирийски бежанец, който бъде върнат в Турция, ЕС ще вземе за разселване друг сирийски бежанец директно от турска територия. Приоритет ще се дава на тези, които не са преминавали пътя до Гърция.
Проблеми:
- Страните от ЕС са на различна позиция за даването на подслон на бежанците. До момента е заявено доброволно желание да бъдат подслонени едва 18 000 души.
- Други 54 000 места могат да бъдат осигурени чрез схемата на задължителните квоти за всяка страна. Източноевропейските държави обаче се противопоставят.
3. Алтернативни пътища
Турция се ангажира да блокира други маршрути за бежанци към Европа. България е особено загрижена за сухопътната си граница с Турция.
4. Падане на визите
Турция трябва до края на април да изпълни 72 критерия, за да може Еврокомисията да предложи отпадане на визите за турски граждани.
Проблеми
- В критериите пише, че кипърците трябва да бъдат третирани като останалите граждани на ЕС.
- Много правителства не желаят турците да пътуват до Европа без визи, главно от съображения за сигурност.