Пречиствателните станции отварят врати за посетители

Животът

19-03-2016, 10:08

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Повод е Световния ден на водата

Ден на отворени врати на пречиствателните станции за отпадъчни води организират РИОСВ – Велико Търново, „ВиК“ ООД - Габрово, „Бяла“ ЕООД - Севлиево, „ВиК-Йовковци“ ООД – Велико Търново, „ВиК-Свищов“ ЕАД - Свищов и общините Павликени, Трявна и Габрово. Поводът е Световния ден на водата – 22 март. В Деня на отворените врати ще се включат ученици от съответните населени места. Експерти ще представят работата на станциите и ще разкажат за състоянието на водите в региона.
Инициативата ще се проведе на 21 март в пречиствателните станции във Велико Търново и Горна Оряховица, на 22 март – в пречиствателните станции в Габрово и Трявна и на 23 март – в пречиствателните станции на Павликени и Свищов
Общото събрание на ООН определя 22 март за Световен ден на водата през 1993 г. Всяка година при отбелязването му се търси връзка с друга актуална тема, която се разглежда и в годишния Световен доклад на ООН за водата. „По-чиста вода, по-добра работа“ е темата на Световния ден на водата тази година –  ден за честване, ден за промяна, ден за подготовка. Основната идея е да се акцентира как усилията на частния сектор да се впрегнат за осигуряване на  универсален достъп до прясна вода и да се отговори на предизвикателствата, с които работниците се сблъскват в сектори, свързани с управлението на водите.