ВАС отмени новия АГ стандарт за границата аборт-раждане

Общество

18-03-2016, 14:57

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

През 2008 г. бяха завишени критериите, че родените преди 26-ата гестационна седмица или под 800 грама бебета нямат "потенциална жизнеспособност"

Върховният административен съд отмени текст от медицинския стандарт по акушерство и гинекология, според който родените преди 26-та гестационна седмица или под 800 грама бебета нямат "потенциална жизнеспособност". Съдът се произнесе по жалба на фондация "Макове за Мери", посветена на правата на родителите на мъртвородени и починали скоро след раждането деца. Здравното ведомство може да обжалва решението в двуседмичен срок, съобщава dnevnik.bg .
Съдът посочва в решението си, че "липсва необходимата конкретика, какво е наложило завишаването на стандартите за "потенциална жизнеспособност" на плода в сравнение с отменената наредба. Изменението в тези норми чрез завишаването им - тегло от 600 на 800 грама и възраст от 22 г.с. на 26 г.с. не следва да бъде предприемано без съответното мотивиране".
Новият стандарт по АГ, при който бяха завишени критериите за това кога едно бебе е абортирано и кога се води живо родено, бе приет през 2014 г. Дотогава в стандарта от 2008 г. пишеше, че ако плодът тежи поне 600 грама и е роден след 22-ра гестационна седмица, той се води човек, дори да няма шанс за оцеляване. При новото правило ако плодът, макар и жив, не покрива завишените критерии, беше поставено изискването той да преживее поне три денонощия, за да се счита за живо роден и законът да го третира като личност - т.е. родителите да имат право да му дадат име и да го погребат, в случай на смърт. Още след приемането на акушерския стандарт новите условия бяха оспорени пред ВАС от граждански организации като жестокост към родителите.
 "Дори не сме се надявали да е такова решението. Освен това то дойде в много кратък срок, много е аргументирано и добре написано. 800-грамови бебета са оцелявали и преди въобще да има неонатологични грижи. Ако ние като държава си казваме, че нашите бебета оцеляват от 800 грама нагоре, значи се признаваме за безпомощни на практика", коментира пред "Дарик" основателят на фондацията д-р Бояна Петкова.
"Ако има проблем с неонатологичната грижа, а такъв очевидно има, тогава той не може да се решава административно. Трябва да се решава с мерки, които да подобрят неонатологичната грижа, а не просто да манипулират статистиката за неонаталната смъртност. Вярвам, че сме способни на по-добро от това. Мисля, че е в интерес на родителите на екстремно недоносените бебета да е гарантирана добрата грижа в началото на живота им", допълва тя.