Кардинал от Ватикана идва в София

Общество

18-03-2016, 10:34

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Държавният секретар Пиетро Паролин ще освети катедралния храм "Успение Богородично"

Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин ще посети България по покана на българското правителство и на Католическата църква в страната, съобщи епископ Христо Пройков - апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България, цитиран от БТА.

Той обясни, че посещението на кардинал Паролин у нас ще започне на 20 март с тържествено богослужение от 10.00 часа, с което държавният секретар на Ватикана ще освети катедралния храм "Успение Богородично" на Католическата апостолическа екзархия на ул. "Люлин планина" 7 в София.

Храмът е построен през 1924 г., но ще бъде осветен, защото досега бе само благословен, а в последните години беше и обновен. В олтарната маса на храма ще бъдат положени реликви от светци-мъченици, разказа епископ Пройков. Той отбеляза, че е хубаво, че точно кардинал Паролин - държавният секретар на Светия престол и на папа Франциск, ще извърши тази церемония, която е историческо събитие за българските католици.

В неделя е предвидено и посещение на кардинал Паролин в манастира на монашеската общност на "Сестрите на Светата Евхаристия" в София. Вечерта, от 18.00 часа, кардинал Пиетро Паролин ще отслужи Света меса в католическата катедрала "Св. Йосиф" на ул. "Княз Борис Първи" 146 в столицата.

На 21 март са предвидени срещи на държавния секретар на Ватикана с патриарх Неофит и със Светия синод на Българската православна църква, с министър-председателя Бойко Борисов, с президента Росен Плевнелиев и с главния мюфтия Мустафа Хаджи.