Областните управители и зам.-министрите трябва да са с висше образование

Общество

18-03-2016, 06:27

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Промените в Закона за администрацията бяха внесени от Реформаторския блок

Министрите и депутатите може да са със средно образование, но областните управители, зам.-министрите и шефовете на държавни агенции и комисии задължително трябва да са магистри. Това гласуваха депутатите на първо четене. Промените в Закона за администрацията бяха внесени от Реформаторския блок, пише в. "Труд".
“През последните години сме свидетели на нашествие на всякакви инсекти в държавната администрация. То не бяха калинки, то не беше друго”, коментира Методи Андреев от ГЕРБ.
“За назначенията на високи държавни постове, е нормално да има повишени очаквания”, коментира Бойка Маринска от РБ, която е вносител на промените в закона.
Тя уточни, че между първо и второ четене ще се реши дали изискванията да влязат в сила и за заварените сега случаи или само за нови назначения,правени след влизане в сила на поправките.
Депутатите приеха на първо четене и друг законопроект за промени в Закона за администрацията, предложен от БДЦ. Те предвиждат в администрацията да могат да се назначават служители на срочни трудови договори за управление и изпълнение на проекти, финансирани от европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ). Такива служители ще се назначават с конкурси, а критериите за тях ще се определят от съответната администрация. Възнагражденията на служителите ще бъдат изцяло от техническата помощ на съответната програма или проект.
“Така ще се гарантира необходимият административен капацитет в управляващите органи по оперативните програми и бенефициентите на проекти”, пише в мотивите към законопроекта на БДЦ.