Менда Стоянова: Цветан Василев дължи много отговори

Ясно е кой фалира КТБ - г-н Василев и ръководството на банката

Надявам се сръбският съд наистина да действа по закон, заяви Менда Стоянова - председател на бюджетната комисия в сутрешния блок на БНТ. 

По думите й Цветан Василев дължи много отговори и е добре да има възможност да ги даде. Ясно е кой фалира КТБ - г-н Василев и ръководството на банката, каза Стоянова. 

Това, което видяхме от доклада на парламентарната комисия е, че банката рано или късно, е щяла да фалира, обясни тя. Тази банка е управлявана като пирамида, заяви още тя. Кредитите са даванаи без да има възможност да бъдат връщани - това е пирамида и тя рано или късно щеше да рухне, каза Менда Стоянова. 

Голяма част от парите са инвестирани в непечеливши проекти и никога няма да могат да бъдат върнати, което според Стоянова е най-лошото. Продължаваме осма година да харчим много повече от колкото събираме от данъци, каза тя. Този дефицит трябва отнякъде да се финансира, а той се финансира с дълг. Трябва да излезем на излишък, за да можем да погасяваме старите си дългове, а не да ги рефинансираме, обясни тя.