Страната ви трябва да получава пари за бежанците, смята унгарският посланик

Животът

16-03-2016, 14:59

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Н. Пр. Андраш Клейн изнесе лекция във ВТУ

България трябва да получи пари от Европейския съюз за справяне с бежанската вълна. Такава е позицията на унгарския посланик у нас Н. Пр. Андраш Клейн, който днес е на посещение във Велико Търново, съобщи Дарик нюз.
„Съвсем логично звучи и за нашата дипломация, когато решаваме да даваме пари на различни страни, и България да бъде включена като държава, от която зависи сигурността и контрола на европейските граници. Ако се зададе въпрос дали България трябва да получи пари, предполагам, че унгарското правителство ще подкрепи страната ви за това”, обясни Андраш Клейн
Дипломатът изрази подкрепа и за приемането на страната ни в Шенген. Според него ситуацията, в която е поставена България в момента не е честна. Клейн коментира, че сме готови за Шенген още от 2011г., когато и Европейската комисия е излязла с това становище.
„Има една страна, която е член на Шенген и повече от една година не си изпълнява задълженията , спрямо шенгенската зона. Можем да кажем, че това е Гърция. В същото време има друга страна, която доказа, че се старае да съхрани външните граници на Европа, но не я допускат до Шенген. Това е България. Наблюдаваме различни мониторингови доклади, които не допускат България до Шенген. Нашите наблюдения са, че причините са политически. Много се надявам България да стане член на Шенген”, каза още Андраш Клейн.
Според посланика проблемът на Европа в момента не е България. По негови думи  никой не може да отрече, че българското правителство има воля да съхрани външните граници на Европейския съюз. Той изрази позиция, че страната ни има трудни съседи, а ключът на проблема с бежанците трябва да бъде Гърция и нейната граница.
Дипломатът пристигна във Велико Търново, за да изнесе лекция във ВТУ на тема “Мигрантските вълни и бъдещето на ЕС”. Това се случи по покана на студента Светослав Мишев, който е един от учредителите на Студентския дипломатически клуб „Имхотеп” във Великотърновския университет.