ДСБ торпилира отмяната на мониторинга над България

За първи път евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС застанаха зад идеята да отпадне мониторингът над България по темата правосъдие и вътрешен ред. Всички те стоят единно зад тезата, че докладите от наблюдението отдавна са изчерпали ролята си.

Единствено пратеникът на ДСБ Светослав Малинов е извън каузата. Часове преди решаващите дебати в Брюксел, бившият правосъден министър – протестърът Христо Иванов излезе с програмна статия в сайта на Стояна Георгиева, с която доказа, че е част от проблема. Не е тайна, че именно той и неговият екип направиха всичко възможно наблюдението над българската правосъдна система да продължи

„Няма да се изненадаме от подобна провокация! Важното е, че сме обединили сили за общата кауза.”, призова евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Той не скри недоволството си, че единствено представителят на ДСБ в Европарламента Светослав Малинов не е застанал зад общата кауза за отпадане на наблюдението над България в областта на правосъдието. Българските евродепутати застанаха зад необходимостта от сваляне на наблюдението. Основен техен аргумент е тезата, че докладът от експертен се е превърнал в политически, за употреба.