EС: Наблюдението върху България и Румъния остава

Политика

16-03-2016, 06:15

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Страната ни трябва да премахне съмненията за политическо влияние върху съдебната система

Съветът на министрите на ЕС остави наблюдението върху съдебните системи на България и Румъния, но то може да отпадне за северната ни съседка в началото на 2017 г. 28-те членки одобриха заключенията от докладите на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка за двете страни на заседанието на Съвета на ЕС по общи въпроси. България бе представена от вицепремиера Меглена Кунева, предаде БНР.
Проектозаключенията на държавите членки са съгласувани на ниво посланици още на 24 февруари, става ясно от работния документ, публикуван на страницата на съвета. Затова вчера те се гласуваха без дебат на заседанието и бяха точка 8 в дневния ред. То се ръководи от ротационното председателство на Холандия - една от страните, които поставят присъединяването ни към Шенген в зависимост от оценките на механизма за наблюдение.
На България се препоръчва да подсили политическата си решимост за постигане на осезаем напредък в правосъдните реформи, включително чрез анализ на прокуратурата и гарантиране независимостта на ВСС. Като "спешен приоритет" министрите определят приемането на нов антикорупционен закон. "България трябва да премахне съмненията за политическо влияние върху съдебната система", са категорични министрите. Цялостният напредък в България се нуждае спешно да бъде ускорен, пише в заключенията на съвета. Министрите решиха механизмът да остане в сила и за двете страни до следващия доклад на ЕК догодина.
"Като цяло Съветът на ЕС смята, че Румъния, поддържайки сегашните положителни тенденции на реформа и консолидация.... и е на път да гарантира необходимите устойчивост и необратимост на реформите, които биха й позволили да постигне целите на механизма", пише в заключенията на Съвета на ЕС.
По инициатива на нашите представители в ЕП Мария Габриел и Емил Радев от ГЕРБ, Илияна Йотова от БСП и Филиз Хюсменова от ДПС днес в Европейския парламент в Брюксел се организира конференция, чийто акцент е върху "преосмислянето" на механизма. Говорители ще бъдат главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд Георги Колев, главният съдебен инспектор Теодора Точкова и зам.-министърът на правосъдието Красимира Филипова.
Срещу инициативата на евродепутатите от ЕНП, ПЕС и АЛДЕ се обявиха от Гражданския съвет на Реформаторския блок и от ДСБ. Те смятат, че механизмът не бива да отпада, защото липсват реални действия за напредък в правосъдието и вътрешния ред.