ММС създаде комисия за медицински контрол

Федерациите трябва да представят информация за медикаментите до края на март

Със заповед на министъра на младежта и спорта Красен Кралев от 15 март 2016 г. се създава комисия за мониторинг и медицински контрол на спортистите, които ще участват на Летните олимпийски игри РИО 2016 г. и Летните параолимпийски игри РИО 2016 г. В състава на комисията са включени едни от водещите спортни лекари в България – д-р Стефан Стругаров, д-р Иван Иванов, д-р Ангел Лозанов, д-р Милен Димов и директорът на дирекция "Координация и контрол на спортната подготовка" на ММС д-р Любомир Младенов. Председател е д-р Виолета Заркова, изпълнителен директор на Национален антидопингов център.
„Многократно сме предупреждавали, че антидопинговият контрол ще бъде засилен с оглед на предстоящите летни олимпийски игри. Със създаването на комисия искаме да упражним допълнителен контрол върху подготовката на състезателите ни“, коментира министър Красен Кралев. „Въпреки многократните предупреждения, притеснителен е фактът, че все още има много треньори, които не ползват услугите на лекари при изготвянето на програмата за медицинско стимулиране и възстановяване. Това е предпоставка за допускане на сериозни грешки и уронване на престижа на българския спорт“, допълни той.
От спортните федерации е поискано в срок до 31 март 2016 г. да предоставят списък с медикаментите и хранителните добавки, употребявани за възстановяване в тренировъчния и състезателен процес до олимпийските игри на спортистите със завоювани квоти и тези с възможности за завоюване на квоти. Трябва да се предостави и информация по каква програма се възстановяват спортистите, кой я изготвя и кой контролира нейното изпълнение. Ако след предоставяне на информацията, настъпи промяна в декларираните обстоятелства, спортистите и лицата, отговорни за тяхната подготовка са длъжни да уведомят комисията в 7-дневен срок. Комисията няма да има право да изнася информация, без разрешение на министъра на младежта и спорта.