Потвърдиха, че министърът на войната на "Ислямска държава" е мъртъв

Свят

15-03-2016, 11:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Омар Шишани /грузинец с името Таркан Батирашвили/ е бил ударен при американски въздушен удар на 4 март

Високопоставен военен командир от джихадистката групировка „Ислямска държава” е мъртъв, потвърдиха от Пентагона, цитирани от Би Би Си. Той е починал от раните си, вследствие на наскоро проведено американско въздушно нападение в Североизточна Сирия.
Досегашните сведения предполагаха, че Омар Шишани, грузинец, чието истинско име е Таркан Батирашвили, може и да е оцелял след атаката срещу военен конвой.
Няколко от бодигардовете му са били убити в същата бомбардировка. Въздушният удар е проведен на 4 март близо до североизточния град Шадади, където Шишани е бил изпратен, за да укрепи местните сили на ИД.

Говорител на Пентагона потвърдил пред Би Би Си, че по последни данни „той е мъртъв”. От Сирийската обсерватория за правата на човека обявиха в неделя, че лидерът на ИД е бил в „клинична смърт” в продължение на няколко дни.
САЩ предложи награда от 5 млн. долара за залавянето на Омар Шишани. Говори се, че той е заемал редица важни постове в „Ислямска държава”, включително „министър на войната”.
Директорът на Сирийската обсерватория за правата на човека Рами Абдул Рахман съобщи миналата седмица, цитирайки свои източници, че Шишани е бил тежко ранен и е откаран в болница в провинция Ракка, където за него се грижел „джихадистки лекар от европейски произход”.