Цветанов: Всички институции трябва да обединят усилията си

Политика

15-03-2016, 08:37

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Фиксираме се на МВР за престъпността, а пропускаме правораздаването

"Може да се постигнат резултати и трябва да обединят усилията си всички институции. Фиксацията е към МВР, а никой не разглежда правораздавателната система какво прави", коментира председателя на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов пред Нова телевизия.

"Има случаи на самопризнания, когато рецидивисти биват осъждани на пробация", допълни той. Заради това ще бъдат предложени законови промени, при който рецидивисти ще бъдат осъждани ефективно дори за кокошкарски престъпления, както в. "24 часа" първи съобщи. Това вече ще е тежко престъпление.

Ще има престъпления, като телефонните измами, когато няма да може да се сключват споразумения, допълни той.

"МВР напуснаха много професионалисти. Сега около 500 полицаи, които охраняват сгради, да минат към жандармерията. Ще има повече полицейско присъствие", каза още Цветанов.

Разследването трябва да е по-кратко, а правосъдието ефективно, заяви Цветанов. Имало разследвания по няколко години, когато нямало обвинителни актове, посочи той като пример. Според Цветанов бързината на работа на МВР и правораздаването трябва да отговаря на очакванията на гражданите.

"Проблемът е комплексен", заяви Цветанов, но обясни че проблемът започва от бройката на дознателите в МВР.

Казаното от следовател Бойко Атанасов за шпицкомандите се потвърждава от това, което ми се случи след изказването на Делян Пеевски, коментира Цветан Цветанов по повод твърденията, че в следствието има шпицкоманди. Това беше политическа репресия, организирана от Сергей Станишев, допълни Цветанов.

Когато се внесе сигнал от водещ политик и прокуратурата прекрати работата, ще я обвинят, че защитава мен, обясни обаче зам.председателят на ГЕРБ. Според него главният прокурор е бил подведен за обвиненията срещу Цветанов.

Винаги могат да останат съмнения, че прокуратурата се ползва за политически поръчки, заради това правим тази съдебна реформа, каза още Цветанов.