Всеки пети работодател ще назначи нови служители

Портфейл

15-03-2016, 06:07

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-висок ръст на пазара на труда се очаква в София и в Русе

Всеки пети работодател в България планира да назначава нови служители, това сочат прогнозите за второто тримесечие на годината на световния гигант в подбора на персонал „Менпауър“, цитирани от в. "Труд".
„21% от мениджърите смятат да назначават нови хора, а 77% не предвиждат промяна в персонала си, което показва стабилна ситуация на пазара на труда“, коментира пред „Труд“ Надя Василева, шефката на „Менпауър“ за България, Сърбия и Хърватия. Обзорното изследване е проведено под формата на анкета с представителна извадка от 620 български работодатели.
Само два процента от предприемачите планират намаление на персонала. Това дава нетна прогноза за заетостта от 19% (положителните очаквания, намалени с отрицателните). Дори след като резултатът се намали със сезонните колебания в заетостта, нетната прогноза става 13%, с което страната ни се нарежда на първо място в Европейския съюз по оптимизъм на работодателите.
В световен план най-големи очаквания за наемане на нови хора има бизнесът в Индия (38%), Япония (22%) и Тайван (20%), а страната ни е на девето място в класацията. На две места след нас се нарежда Турция с 12%, която в предишните няколко години бе на първите места по назначаване на нови служители в регион ЕМЕА (Европа, Близък изток и Африка).
Страната ни за първи път излиза толкова напред в класацията, в която участва от 2011 г. насам.
Повишеното търсене на служители в България се дължи и на това, че много компании не могат да намерят дълго време квалифицирани специалисти, смята Надя Василева. Тя обаче предупреждава, че положителната тенденция няма да доведе до по-високи заплати, които и в България, и в цяла Европа са в пълна стагнация и трудно ще настигнат скоро нивата от 2008 г.
Най-висок ръст на пазара на труда се очаква в София и в Русе. Най-консервативни са прогнозите на работодателите от Бургаско. Очакванията за наемане на повече служители са най-големи в производството (21%) и строителството (17%). Забелязва се тенденция за наемане на повече хора и в комуналните услуги (доставката на ток, газ и вода), както и в строителството. Най-големи оптимисти за увеличаване на персонала за ръководители на предприятия с над 250 души (31%), но и във фирмите с под 10 служители всеки десети шеф планира нови назначения.
С идването на летния сезон се очаква да се увеличи наемането на хора и в туристическите обекти във Варненско и Бургаско.
Много предприятия предвиждат увеличение на производствените си мощности в България, за което им трябват както квалифицирани специалисти, така и хора без умения, смятат от „Менпауър“, които прогнозират траен ръст на заетостта в производствения сектор.
Надя Василева, управляващ директор на Менпауър за България, Сърбия и Хърватия:
Политическата стабилност оказва положително влияние
„Влияние върху резултатите от изследването дава и политическият аспект – ситуацията е много по-стабилна в сравнение с предишни години“, коментира пред „Труд“ Надя Василева, управляващ директор на Менпауър за България, Сърбия и Хърватия. Тя приветства и усилията на новата образователна министърка Меглена Кунева да бъдат субсидирани с повече пари подценявани от младежите университетски специалности, от които обаче бизнесът има нужда. Наред с това обаче тя препоръчва на правителството да отдели средства и да помисли за преквалификацията на редица специалисти, чиито професии отмират най-вече заради автоматизацията на производството. Василева смята, че стратегически властта трябва да се фокусира върху хората над 35 г. и над 55 г., които имат потенциал да допринасят с труда си, стига да усвоят нови знания и умения.
Нуждите на бизнеса остават в сферата на инженерните професии, ИТ и длъжностите с чужди езици заради продължаващия интерес към откриване на кол центрове. „Бизнесът изпитва и дефицит за мениджърски позиции заради нежеланието на младите да поемат отговорности“, смята Василева.