Гротеската от СДС Боби Марков изпълзя от мрака

Политика

14-03-2016, 17:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Стане ли дума за пари и далавера най-некадърният шеф на предизборен щаб е винаги наблизо

Поборникът срещу порочните обществени поръчки и лидер на малко бременната с опозиционност партия ДСБ Радан Кънев вече се представя и като лобист за реализирането на един от най-големите грабежи на века, замислени от кръгове и хора, близки до проваления банкер-беглец Цветан Василев, алармира Блиц.

 

Явно изнервени от невъзможността да реализират престъпната си схема, пряко ангажираните с нея вече атакуват телевизиите с призиви за отстраняването на шефа на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров и със сигнали до прокуратурата за фирма, участвала в схема за източването на средства от фалиралата КТБ. 

За сигналите проговори внезапно възкръсналия от общественото небитие бивш временен председател и шеф на предизборния щаб на СДС Борис Марков, който бе един от моторите за провала на тази партия и за разтурянето на Синята коалиция. Марков е една от най-омразните фигури на „Раковски” 134 именно заради интриганството му и подозренията за финансови далавери. Стане ли дума за пари и далавера най-некадърният шеф на предизборен щаб е винаги наблизо.

Марков е стар познайник на властите още от времената на правителството на Пламен Орешарски, когато се е опитвал да лобира за австрийската фирма КАПШ, като официален неин представител, обикаляйки институциите с името на крайно влиятелният точно по това време банкер Цветан Василев на уста.

Най-комичният председател на СДС се е опитал да наложи фирмата КАПШ като победител на международния конкурс за изграждане на системи за видеонаблюдение и контрол на пътя на стойност 150 милиона лева, а след това фирмата да прилага схема, по която всички пари да не отиват в държавата, а във фирмата. Тогавашните власти категорично отказали да откликнат на далавераджиските предложения на гротеската от СДС. Макар разтропаният лобист да е водил дори хора от МВР в Южна Африка, за да им показва как действат такива системи.

Сегашните власти очевидно също са наясно с втората серия от атаките за реализирането на тази схема, защото въпреки усърдните набези на Марков, и премиерът Бойко Борисов, и съответните министри също отказват срещи с него. Поръчката този обаче ще е за 200 милиона лева, както прие правителството през ноември миналата година. Схемата на Марков е да убеждава властите, че ще им трябват много малко пари, за да започнат изграждането на системите за наблюдение на пътищата, а в последствие ще ги довършват с парите от печалбите, които са си наумили да делят 50 на 50 с държавата, съобщава “Блиц”, позовавайки се на информация от запознати с пъкления план. По предварителни изчисления на експертите за 10 години сумата, която Марков се кани да разпределя може да достигне близо 1 милиард лева.

Случайно или не с Агенция „Пътна инфраструктура” най-ненадейно се захвана и лидерът на ДСБ Радан Кънев веднага след вчерашния си партиен форум само седмица след като се завърна от Виена, където се срещна с десетина българи и наговори нечувани глупости за политическите процеси. Припомняме, че именно пред австрийската преса и по-точно пред в. „Куриер” Цветан Василев дава просторните си интервюта, за да обвинява всички, че го тероризират за източването на КТБ.

Запознати твърдят, че освен финансова, тази акция на Марков, който вече е тежко скаран със СДС заради преориентацията си към ДСБ и Радан Кънев, е и политическа, тъй като цели разклащане на правителството с мощен скандал, ако подобна обществена поръчка бъде реализирана. Засега бариера пред подобен развой е именно шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров, тъй като бил наясно със замисъла за обира на века. 

Това е и причината политическият труп Борис Марков и малко бременния с опозиционност лидер на ДСБ Радан Кънев да предприемат атаката срещу него по медиите. Както и решението на вчерашния форум на ДСБ да продължат да не напуснат окончателно управляващата коалиция, както Реформаторския блок и парламентарната му група с едничката цел да се възползват от присъствието си във властта, за да засмукват пари от обществени поръчки за милиони.