"ЕкзоМарс" отпътува да търси живот на Червената планета

Изстреляха ракетата-носител от Байконур, на орбиталния модул има и българска апаратура

Руска ракета-носител "Протон-М" с апарати на европейската мисия "ЕкзоМарс-2016" беше изстреляна от космодрума Байконур. В състава на руско-европейската мисия "ЕкзоМарс-2016" влизат орбиталният апарат Trace Gas Orbiter (TGO) и демонстрационният спускаем модул "Скиапарели". На орбиталния модул има и българска апаратура. Ракетата ще изведе космическия апарат на правилна траектория за 10 часа. Наземният контрол на полета в Дармщат, Германия, очаква да получи сигнал от спътника малко след като се отдели от ракетата към 21:30 ч. по Гринуич. Орбиталният модул TGO е предназначен преди всичко да търси следи от газ като метан, който е доказателство за биологична активност. Малкият спускаем апарат "Скиапарели" ще изпробва технологиите за кацане. На TGO има и българска апаратура - дозиметричния апарат "Люлин-МО", който е част от руски неутронен спектрометър.


Мисията "ЕкзоМарс" е първата, която ще търси следи от живот на Червената планета. Досегашните марсиански апарати търсеха предимно вода. Нито една мисия не е изпращана със задача да търси следи от биологична активност. Пътуването на модулите до Марс ще продължи седем месеца. Три дни преди пристигането, на 16 октомври ще бъде пуснат спускаемият апарат "Скиапарели". Той трябва да кацне на повърхността на Червената планета на 19 октомври. "Скиапарели" е оборудван с няколко научни инструмента, но учените се интересуват преди всичко от това дали ще е успешна технологията за навлизане в марсианската атмосфера, спускане и кацане. Тя ще се използва за бъдещия роувър "ЕкзоМарс", който се очаква да бъде изстрелян през 2018 г. "Скиапарели" ще прави измервания, докато работят батериите - от два до четири дена.


Европа тръгва към червената планета за втори път. През 2003 г. Европейската космическа агенция изстреля мисията "Марс експрес", която изпълни научните си задачи. Малкият спускаем апарат "Бигъл 2" към нея обаче не даде никакъв признак за живот от повърхността на Червената планета. Той беше забелязан частично разгънал се чак след 11 години. Цената на мисията "ЕкзоМарс" заедно с роувъра се очаква да е около 1,3 милиарда евро без участието на руската страна. "Роскосмос" осигурява ракетата, както и два от четирите инструмента на орбиталния апарат.