ООН: Политическият преход в Сирия е майка на всички въпроси

Днес започва нов кръг на мирни преговори в Женева

Споразумение за политически преход в Сирия е "майката на всички въпроси". Това заяви пратеникът на ООН за Сирия Стафан де Мистура преди началото на новия кръг от мирни преговори, които трябва да стартират днес в Женева. Пред репортери в швейцарския град Де Мистура наблегна на важността преговорите да бъдат фокусирани върху "реални въпроси". "Какво е реален въпрос? Майката на всички въпроси е политическият преход", заяви той, като допълни, че сега е дошъл моментът на истината.

Представителят на ООН заяви също, че очаква днешните преговори да са първите от общо три кръга. Започващият днес първи кръг трябва да продължи до 24 март, а следващият – седмица или десет дни по-късно. Вторият кръг се очаква да бъде две седмици. Третият от своя страна също ще дойде след временно прекъсване. "Дотогава вярваме, че ще сме постигнали поне ясна пътна карта. Не казвам споразумение, а ясна пътна карта, тъй като това очаква цяла Сирия от нас", допълни той.

Въпреки очакваното днес начало на разговорите, двете страни все още не могат да се споразумеят по редица въпроси и засега има малко надежди, че биха могли да превърнат временното прекратяване на огъня в продължително примирие. От 27 февруари в Сирия е в сила временно прекратяване на огъня, което се поддържа, независимо от обвиненията за нарушаването му и от двете страни. Часове преди началото на преговорите все още не е известен дневният ред на разговорите, като в същото време западните страни разкритикуваха режима в Дамаск заради категоричния отказ за обсъждане бъдещето на президента Башар Асад.
"Ние не знаем какви теми ще бъдат обсъдени или дневния ред, за който ние все още не сме се съгласили", каза представителят на правителствено в преговорите Башар ал Джафари.