9 месеца - техники и съвети за справяне с емоционалните състояния през бременността

Радостта, вълнението и еуфорията са само малка част от неописуемите емоции, които връхлитат една жена в момента, когато научи, че е бременна. След първоначалните щастливи трепети обаче, в съзнанието на бъдещите майки започват да се прокрадват и по-тревожни мисли, редуващи се с пристъпи на колебливост, страх, паника. Нормално е в периода на очакване на раждането да възникнат много въпроси: „ Какво предстои и дали ще се справя?“, „Ще се промени ли напълно начинът ми на живот?“, „Как да се преборя със страха си от неизвестното?“ и т.н. Редно е да се отбележи, че страхът от неизвестното може да остане у нас през цялата бременност, но ако се опитаме да го преодолеем още докато се намира в зародиш - наистина ще си направим голяма услуга. Защото страхът е рефлекс или реакция. Той е моментно временно усещане и е различна емоция от тревожността. В крайна сметка, това са твоите мисли и ти можеш да властваш над тях като използваш цялата си енергия и съсредоточиш съзнанието си в мотивацията да произвеждаш позитивни мисли или когато се налага - да превръщаш негативните в положителни такива.

Да се опитаме да мислим бременността като своебразна подготовка, един вид приемен изпит за онова, което предстои. Бременността е любопитно и вълнуващо пътешествие, което понякога съвсем наподобява виенско колело – на единия ден се чувстваш на върха на щастието, а на другия си толкова тъжна, че не си в състояние да контролираш бурните пристъпи на плач. Причините за току-що изброените контрасти в поведението на бременните могат да бъдат от различно естество. В някой случай става въпрос за нормален емоционален спад, който настъпва след всяко наше по-интензивно или пренаситено преживяване. Друг път решаваща роля играят завишените нива на хормоните, които причиняват „буря“ в женското тяло и дестабилизират емоциите.

Сред обичайните статистики, които се цитират във връзка с бременността, е тази за честите депресии през второто и третото тримесечие, както и за пряката зависимост между емоционалната лабилност на бременната и нейното неродено бебе. Тъй като обаче през бременността е нежелателно да се приемат каквито и да било психотропни медикаменти, най-доброто, което може да направи една бъдеща родилка за себе си и за здравето на детето си, е да изгради като свой приоритет номер 1 своето собствено спокойствие. Ако въпреки усилията, които полага бременната, чувствата на тревожност продължават, то тогава вече е препоръчително да се помисли за посещение при специалист. Кога всъщност е нормално да се потърси помощ или консултация с психолог? Разпознаваеми признаци могат да бъдат: лесна уморяемост и нарушения в хранителните навици (два често свързани с бременността симптома, които се пренебрегват неоснователно ); панически атаки; мисли за вина, безперспективност или самобийство; страх от самота (особено при самотни бременни жени); несигурност при вземане на решения.

Относно подготовката преди самото раждане, тя трябва да е фокусирана изцяло върху приемането на най-очевидната истина, а именно – природата е направила така, че женското тяло да притежава всичко, което е необходимо за нормално раждане – изисква се само увереност и кураж! В тази връзка, позитивното мислене, провеждането на дихателни упражнения и насочването на вниманието към приятни преживявания са няколко ефикасни средства за борба срещу страха от така често показваните по филмите и споменавани в литературата неописуеми болки при раждането, които създават една доста преувеличена и грешна представа у нераждалата жена.
От позицията си на психолог, препоръчвам на бременните дами да посвещават колкото се може повече време в своето ежедневие на разходки, излизания сред природата, приятни занимания, грижа за себе си, а защо не и йога за бременни. Що се касае до родилките, които в хода на бременността преценяват, че ще им се отрази положително срещата с психолог, подходящи терапевтични техники за тях са хипнотерапия, арт терапия, електросън, познавателно-поведенческа терапия, десенсибилизираща терапия, психоанализа и др.
Нека все пак се помни, че бремеността не е болест! Насладете й се!