Мощен атентат разтърси центъра на Анкара

Животът

13-03-2016, 22:15

Снимка:

Туитър

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Има най-малко 32 загинали и множество ранени

За силна експлозия в центъра на турската столица Анкара, предават световните агенции.

Взривът е в деловия  и транспортен център на града край площад Къзълай, близо до министерството на образованието, съобщи news.bg

Висш представител на турските спецслужби заяви пред Ройтерс, че кюрдската Работническа партия (ПКК) стои зад атентата.

Според информация, цитирана от турските медии, става въпрос за атентат с кола-бомба, като има най-малко 32 загинали и множество ранени.

Близо 100 са били ранени. Нито една групировка не е поела отговорност за атентата. Премиерът Ахмет Давутоглу е свикал извънредно заседание на съвета за национална сигурност, съобщава Би Би Си.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който е на визита в Истанбул, е бил уведомен за атентата, уточнява в. „Хюриет”. Държавният глава се очаква да се завърне в Анкара тази нощ.

Турският медиен регулатор междувременно излезе със забрана да се отразява нападението.

Ударът е бил до централна автобусна спирка, пълна с хора. В. "Дейли Сабах"  съобщава, че автомобилът, натъпкан с експлозиви, се е взривил между два автобуса.

На 11 март Американското посолство в Анкара е разпространило предупреждение до американските граждани, става ясно от постинг в Twitter. В него се казва, че са възможни скорошни терористични актове с цел турски правителствени сгради.

Русия няма информация за пострадали нейни граждани в терористичния акт в Анкара, съобщава руското МВнР.