Радан Кънев поиска прошка от избирателите

Политика

13-03-2016, 16:46

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

ДСБ няма да излиза от Реформаторския блок, прие нов устав

Прошка от партията си, поиска днес лидерът на ДСБ Радан Кънев. "Дано избирателите простят на ДСБ и на РБ", заяви той по време на XIV национална конференция на партията. Делегатите приеха промени в устава в посока на по-централизирана власт в партията. Конференцията не е отчетно-изборна и ново ръководство не е в дневния ред.

"Който днес твърди, че Реформаторският блок е успешен, или лъже себе си, или по-лошо - лъже избирателите", каза още Кънев и даде ясно да се разбере, че ДСБ няма да напусне РБ: "Аз няма да поискам от вас мандат да напусна и да разруша блока, а да го заздравя". Това не се хареса на делегатите и доста от тях директно поискаха точно обратното по време на дискусията. "Опозиция сме, когато ни изнася", възмути се делегат с настояването ДБС да напусне РБ. "Блокът проявява Стокхолмски синдром спрямо ГЕРБ, това се лекува с напускане", подкрепи го друг. "Ако ДСБ остане в РБ, аз и близките ми ще напуснем партията", скочи трети. Според негов колега пък сега се пее реквиемът на ДСБ. С такива приятели като РБ врагове не ни трябват, обявиха партийци.

"13 месеца бяхме разкрачени, но се върнахме стабилно върху предизборната програма на РБ. Факт е, че част от колегите ми остават разкрачени и този разкрач отива към шпагат", анализира Радан. И прояви готовност да протегне ръка на приятелите си (другите в РБ), за "да се върнат на десния политически бряг". Министър Петър Москов не присъства на конференцията, но името му беше често споменавано в залата. Чуха се доста предложения той да напусне сам редиците на партията.

По-рано днес делегатите посрещнаха с освирквания и подвиквания приветствието на зам.-шефа на ДБГ Найден Зеленогорски. "Въпреки различията няма да допуснем разделението в блока", каза въпреки това заместникът на Меглена Кунева. И подчерта, че не иска да се спъва за трети път в един и същи камък - този, който е разбил ОДС и Синята коалиция. Според Зеленогорски Реформаторският блок трябва да излезе с общ кандидат-президент, а различна е не целта, а само подходът към нея - едните искат да са радикална опозиция, а другите са за неспирно усилие и натиск, защото според зам.-шефа на ДБГ печелившата политика е на малките стъпки, макар че и на него му се иска "левски скок".

Ген. Атанас Атанасов също взе думата, за да призове за опозиция, но чрез власт. Управлявани сме от хора, които страшно много обичат европейските пари, но не и европейските правила. Трябва ни антикорупционен блок, ДСБ трябва да го създаде, да поиска властта и да подреди правилата за общите пари, призова Атанасов.

Имайте доверие на председателя, гласувайте новия устав - с него се печелят избори, отсече Атанасов.

Въпреки многобройните дебати в последните месеци около новия устав на партията и твърденията, че той щял да превърне ДСБ в БСП или ГЕРБ, по-голямата част от делегатите гласуваха в негова подкрепа.

След дълго броене обаче се оказа, че гласувалите са повече от регистрираните присъстващи и се наложи ново преброяване. Прегласуването доведе до 558 гласа "за", 123 "против", а 37 делегати се въздържаха. За приемането на промените бяха нужни 479 гласа и новият устав вече е факт, а с това и оставането на партията в Реформаторския блок.

Сред гостите на форума са лидерите на БЗНС Николай Ненчев, на НПСД Корман Исмаилов, на БНД Борислав Великов и на "Движение 21" Татяна Дончева, и др. Няма ги председателите на СДС Божидар Лукарски и на ДБГ Меглена Кунева.

14-то Национално събрание на ДСБ прие декларация от едно изречение. За близо минута делегатите гласуваха единодушно настояване "незаконно задържаната Надежда Савченко да бъде незабавно освободена". Идеята бе бурно аплодирана, а в залата се чу и вик "Долу Путин!", съобщава news.bg. Савченко е летец от украинската армия. Тя е обвинена за смъртта на двама руски журналисти в Донбас. Преди дни за нея бяха поискани 23 години затвор. Самата тя от 4 март е в суха гладна стачка.