На границата ни е спокойно в момента, уверява Ненчев

Води се интензивен диалог на европейско ниво, външният и вътрешният министър са изключително активни, посочи той

Военният министър Николай Ненчев заяви по БНТ, че към момента ситуацията на границата ни е спокойна. Министерството обаче прави всичко възможно да следи събитията, не само около българската граница, но и около бежанските центрове, за да може да предприеме конкретни действия, ако има промяна. "Направих инспекция на Кулата и получих информация, която ме кара да съм относително спокоен, тъй като към този момент няма бежанци, които да са се насочили към българската граница", каза Ненчев.


Военното ни министерство наблюдава бежанската вълна и ситуацията в Гърция, която е изправена пред хуманитарна катастрофа. Мигрантите, които са в буферната зона, живеят при много тежки условия. Голяма част от тях отказват да се върнат назад към Турция. "Надявам се всичко това да бъде решено в рамките на следващите дни. Води се активен диалог на европейско ниво, министър Бъчварова е изключително активна, външният министър също. Написах уведомителни писма до министрите на отбраната на Турция, Гърция, Сърбия, Македония. Ще бъда непрекъснато във връзка с тях, за да търсим общи решения. Смисълът на всичките ни действия е да бъдем активна страна, да обменяме информация и да знаем какво предстои да се случи, за да бъдем подготвени", каза министърът.


Ненчев увери, че в охраната на границата водеща роля ще изпълнява МВР, гранична полиция и жандармерията, а българската армия ще окаже съдействие и помощ при кризисна ситуация. "Вършим си добре работата, направихме всичко необходимо - съответните планове, разчети, предприехме конкретни мерки, направихме учения, наблюдаваме съответните райони, подготвени сме, имаме информация, ще участваме със сухопътни войски, военновъздушите сили, съвместното командване на силите, Военномедицинска академия. Така, че сме създали много добра организация", каза министърът.


По отношение на оградата с Гърция, той уточни, че става въпрос за леко преградно съоръжение, което в случая означава телена мрежа, която бихме използвали в случай на необходимост. На този етап преградата не е поставена, но има готовност това да се направи, ако се наложи. Министърът не се ангажира с точни срокове за това кога ще приключи строителството на оградата с Турция, тъй като това е в юрисдикцията на областните управители, но заяви, че са преувеличени твърденията за бюджета на оградата.


На въпрос дали трябва да подкрепим Турция в исканията й към ЕС, Ненчев заяви: "Трябва да направим всичко възможно да се разберем с Турция. В Турция положението е най-сериозно. Там има 3 млн. бежанци, които също живеят при много тежки условия. Твърде вероятно е една част от тях да тръгнат към Европа, ако не получим съдействието и конкретната подкрепа от Турция, много трудно бихме могли да се справим. Затова винаги ще бъда отворен към диалог и ще настоявам за това - да намерим общи решения, да търсим съпричастност от страна на евпропейските институции, защото нито една държава не може сама да се справи с това", поясни министърът.


Той каза още, че учението от миналата седмица е показало много добрата координация и синхрон между въоръжените сили, гранична полиция и жандармерията. Ненчев обеща, че ще направи всичко възможно да се подобрят условията на живот на граничарите ни: "Изключително сериозно съм ангажиран с това. Ще осигурим фургони, които ще бъдат на разположение на военнослужещите и на гранична полиция. Опитваме се да създадем съответните условия във военните формиравания до границата, за да гарантираме необходимите битови условия. Ще бъдат изпратени подвижни кухни, водоноски, готвачи. Така че ще обезпечим хората. Много държа на това, защото разчитаме все пак на тях и те трябва да имат своята сигурност и обезпеченост."


"Българските военнослужещи, които ще вземат участие в охраната на границата, ще бъдат въоръжени", заяви Николай Ненчев. Той уточни, че на определени места военнослужещите няма да носят оръжие, което зависи от самите местности, но като цяло ще бъдат въоръжени. "Военните са на работа и ще вършат професионално своята служба. Ще бъдат за респект и не само ако се наложи, за да спрем бежанската вълна", заяви министърът.


Положението в Гърция е изключително тежко - има над 36 хиляди бежанци и още продължават да навлизат в страната. В Македония ситуацията също е тежка. Сърбия затваря границите, затваря се т.нар Балгански маршрут. "Правим всичко възможно да следим обстоятелствата не само около българската граница, но и около бежанските центрове, за да предприемем конкретни действия, ако има промяна в средата... В момента ситуацията на границата е спокойна", каза министърът.