Разсекретяват доклада за фалита на КТБ

Реши Народното събрание

Парламентът реши да бъде публикуван секретният доклад на одиторската фирма "Аликс Партнърс" за фалита на КТБ. Това стана с приетите промени в Закона за банковата несъстоятелност. Депутатите от ДПС Йордан Цонев, Петър Чобанов и Делян Пеевски предложиха тези промени. Те бяха приети със 124 гласа "за", 0 "против", като четирима се въздържаха.


Законопроектът предлага временните синдици на КТБ да публикуват на електронната си страница доклада от проверката на банковата несъстоятелност, който в момента се намира в секретната секция на Народното събрание. Според вносителите, измененията са продиктувани от обществения интерес и са естествено продължение на политиката на ДПС за осветляване на всички факти и обстоятелства, отнасящи се до фалита на КТБ.


По време на дебатите Йордан Цонев, един от вносителите на промените, заяви, че след разговори с председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков е станало ясно, че няма опасност държавата да претърпи вреди от разсекретяването на документа.


През юни 2015 г. синдиците на КТБ наеха фирмата "Аликс Партнърс", за да разследва къде са активите на КТБ. В края на февруари тази година американската разследваща организация изпрати на секретната секция на парламента доклад от 500 страници, касаещ обстоятелствата около банкрута на КТБ. "В документа се съдържа чувствителна финансова и търговска информация, като оповестяването му рискува да увреди процеса на събиране на активите на банката. Той следва да се смята за автентичен единствено в неговия оригинален вариант на английски език и не поемаме отговорност по съдържанието за преводи на български език". Това пише в писмото отговор на американците до финансовия министър Владислав Горанов.


Днес депутатите приеха и законопроект за промени в Закона за банковата несъстоятелност. Предложението дойде от депутати от ГЕРБ и бе прието на първо четене със 145 гласа "за", 0 бяха "против", а един депутат се въздържа. В законопроекта е заложено осигуряването на възможно най-кратък срок за справедливо удовлетворяване на вложителите и другите кредитори на КТБ. От ГЕРБ считат за необходимо да се предвиди обявяване на всички списъци, съставяни от синдика.