Москов: На Миков и колегите му само сърпове и чукове са им в главите

Политика

11-03-2016, 10:28

Снимка:

Bulgariautre.bg/ архив

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Няма посичане на здравната реформа, философията и смисъла й са запазени, подчерта министърът

На Миков и колегите му само чукове и сърпове са им в главите. Ако мнението му беше ценно за мен, вероятно трябваше да се обидя. Ще отмина това, което каза, за да му дам възможност и той да го забрави. Така здравният министър Петър Москов коментира по Нова тв призива на лидера на "БСП лява България" Михаил Миков Москов да си събира чуковете. Опозицията в парламента поиска оставката на Москов, след като Конституционният съд отмени част от здравната му реформа.


"Решението на КС ясно казва, че разделянето на пакетите не е противоконституционно. Там, където аз като вносител не съм конкретизирал нещо, това ще бъде прецизирано и съобразено с мотивите на КС", заяви Москов. Той отново заяви, че решенията на съда не се коментират, а се изпълняват. "Моето мнение вероятно е най-близко до това на Филип Димитров. По неговите думи казусът е въпрос на литературен анализ, но нямя да коментирам", добави Москов.


В основния пакет бяха включени заболявания, чието лечение не търпи отлагане и са масови, като например сърдечно-съдовите. Идеята беше те да се покриват изцяло от Здравната каса. От друга страна, за лечението на болестите в допълнителния пакет трябваше да се чака или да се плаща от здравна застраховка или със собствени средства. В този пакет попадаха заболявания, които не са животозастрашаващи. С решението на Конституционния съд всичко това отпада.


"Пакетите не са разделени по заболявания, а по стадий на заболяването", уточни Москов. "Няма посичане на здравната реформа, целите, които бяха заложени в реформата са постигнати", убеден е министърът. "Там, където аз, като вносител, не съм прецизирал тестовете, това ще бъде поправено. Но философията, смисъла на реформата са запазени", подчерта той.


На въпрос дали очаква да бъде изключен от ДСБ, Петър Москов заяви: "Не съм го чул и не го очаквам". Той добави, че на ДСБ им предстои национално отчетно събрание и там ще се вземат по-скоро политически, а не персонални решения. "ДСБ не трябва и не може да бъде разцепвано", обобщи здравният министър.