Режат парите на общини, правили нарушения на обществени поръчки

Портфейл

11-03-2016, 05:34

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ще се налага при 4-5 нарушения и няма да надвишава 10% от субсидията

Държавата ще реже субсидиите на общини и ведомства, които редовно допускат нарушения по обществените поръчки. Това заяви вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев по време на кръгла маса на тема "Модернизация на обществените поръчки", организирана от Камарата на строителите в България, пише в. "Труд".
Обсъжда се санкцията да е от 5 или 10 на сто от субсидията за дадена община или министерство. Тя обаче ще се прилага, когато възложителят системно и умишлено е допускал нарушения при търговете, уточни Дончев.
„Става въпрос за възложители „рецидивисти”, които имат не едно и две, а 4 или 5 нарушения и са с тежък очевиден порок", коментира вицепремиерът.
Подобна санкция се прилага в редица европейски държави. В Ирландия например, ако съответната администрация не покрие критериите на ефективност от предходната година, субсидията й се намалява от следващата.
За да стане факт новата глоба обаче, трябва да се промени цялото законодателство, категоричен беше Томислав Дончев. По думите му, част от глобите, които се прилагат до момента, се явяват стимул за нови корупционни практики.
Над 11 хиляди са обществените поръчки у нас през 2015 г. Общата им стойност е за близо 7 млрд. лв., като 10% от тях са с европейско финансиране, отчете вицепремиерът.
Последното спиране на обществени поръчки е по-скоро извънредно мероприятие, за да се въведе ред в системата и да се разсеят редица обществени съмнения. Процесът ще продължи както е редно - ведомствата да си поемат функциите в тази насока и ще се разчита най-вече на ниво предварителен контрол от Агенцията по обществените поръчки, каза още Томислав Дончев.
Светослав Глосов, председател на Управителния съвет на Камарата на строителите в България съобщи, че е готов правилникът за приложение на новия Закон за обществените поръчки и се очаква от средата на април, когато законът влиза в сила, да бъде съпътстван с правилника.