Електронното управление ще пести на държавата над милиард годишно

Следваме естонския модел, стана ясно от дебатите на конференция по темата

Над един милиард лева годишен разход ще пести електронното управление на държавата. За да се случи то обаче, е необходимо усилието на всички държавни органи, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на 17-ата годишна конференция, посветена на електронното правителство. Администрацията предоставя около 3000 услуги на гражданите, основната част от тях до 2020 година трябва да са електронни. Кое спъва електронизацията у нас, коментира вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от БНР.


"Не става дума за най-баналния сценарий, който е и неверен, че при реорганизация на процесите в режим на електронно управление, някой може да загуби работата си. Верен е друг сценарий. При пълно внедряване на решения от типа електронно правителство, работата може да се наложи драстично да се реорганизира, което не винаги е приятно, допълнително патологичната склонност от вид боязън или преосигуряване на администрацията ги превръща в полуелектронно, тоест предоставянето на хартиени документи, което е пълно безобразие", посочи Дончев.


До 2017-а година ще продължи изграждането на основата на електронното управление. След това, до 2020 година, най-напред ще се електронизират приоритетните за гражданите административни услуги по примера на НАП. В същия период трябва да се случи електронното здравеопазване и електронното правосъдие. Автоматичен регистър ще направи ненужни нотариално заверените пълномощни, а идентификацията няма да е необходимо да се случва с лична карта, а на смартфон или таблет.


"Шест процента от услугите в България са отговорни за над 90 процента от транзакциите. Ние имаме около 35 милиона транзакции всяка година на административни услуги. Огромната част от тях - над 30 милиона, са едва шест процента от услугите. Искаме да електронизираме тях", разясни Антон Герунов - секретар на Съвета за административната реформа.


Моделът, който страната ни ще следва, е този на Естония, стана ясно на Конференцията по електронно управление. Тя е под патронажа на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Съорганизатори са Министерството на транспорта и информационните технологии и Националното сдружение на общините. Организацията на електронното управление е възложена на специално създадената за целта Държавна агенция и на държавното предприятие "Единен системен оператор".


За ползите от електронното правителство се говори не за първи път, но как ще бъде организирано на практика и как ще влезе в употреба от бизнеса и от българските граждани? Какво препятства осигуряването на по-качествени административни услуги за хората, какво предстои и какви са приоритетите – това са само част от въпросите, по които дебатират участниците, а те са представители на държавната и местната власт, на IT сектора, както и на водещи световни и български компании в областта на информационните и комуникационни технологии.