Петиция за изучаване на тоталитарните режими връчват на министър Кунева

В електронния си вариант тя е събрала подкрепата на над 4000 души

Петиция за задължително изучаване на тоталитарните режими на XX век в България ще бъде връчена утре на вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева. Тя е подписана от 103 депутати, президента Росен Плевнелиев и вицепрезидента Маргарита Попова, съветниците на държавния глава и 13 български евродепутати, обяви инициаторът на петицията Методи Андреев от ГЕРБ. В електронния си вариант тя е събрала подкрепата на над 4000 души.

В учебните планове да залегне систематично изучаване на видовете тоталитарни режими, както и сравнение между тях, за да има имунитет в обществото ни срещу подобни режими, иска Андреев. Той имаше предложение в Закона за предучилищното и училищното образование в учебните планове да се въведе изучаване на тоталитарните режими, но тогава то не бе прието. Затова сега депутатите поискаха тази промяна с петиция.

Документът обединява четири досегашни подписки – на народни представители, на български евродепутати, както и две граждански инициативи и ще продължи да набира подкрепа под патронажа на държавния глава.