Ердоган: Турция не е и няма да признае анексирането на Крим

Трите милиарда евро от ЕС са само за бежанци, гарантира той след среща с Петро Порошенко

По време на съвместна пресконференция заедно с украинския президент Петро Порошенко, който е на официално посещение в Турция, президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че помощта от три милиарда евро, която Европейският съюз обеща на страната му, не са предназначени за бюджета й, а ще бъдат изразходвани единствено за помощ на бежанците, попаднали в страната, предаде кореспондент на БНР.


По думите на турския държавен глава парите, изразходвани от Турция за разрешаването на бежанския проблем, досега са около 10 милиарда евро. Ердоган посочи също, че с Порошенко са обсъдили положението на кримските татари, които по думите му, са потърпевши от анексирането на полуостров Крим от страна на Русия. Турция не е признала и няма да признае за легално анексирането на полуостров Крим от Русия, подчерта Ердоган.


На пресконференцията в Анкара Порошенко призова световните лидери да окажат натиск върху Русия, като добави: "Русия иска да промени етническата структура на Крим. Ще действаме съвместно с Турция, за да се сложи край на окупирането на Крим от страна на Русия". В срещите между делегациите на Турция и Украйна са били обсъдени редица въпроси, които се отнасят до разширяване на сътрудничеството в други области като военнотехническата, икономическата и културната, като акцент е бил поставен и върху опазването на сигурността на Черноморския район.


Ердоган добави, че страната му поддържа протокола от Минск и призовава за оттеглянето на чуждестранните войски от украинска територия, съобщи проправителствения в-к "Сабах". Критикувайки намесата на Русия в източна Украйна, той разтълкува руската политика така: "Русия използва аргумента "Сирийското правителство поиска нашата помощ ", преди да започне въздушни удари по Сирия. Тогава, аз питам Русия, кой ви призова да се месите в украинска територия?". Така той отхвърли намесата на Русия в Сирия под претекст, че тя е по покана на сирийския режим.


Ердоган засегна и търговията между двете държави, като заяви че двете страни имат за цел да увеличат двустранния си търговски обем до 20 милиарда долара до 2023. "Общият брой на населението на Турция и Украйна е около 125 милиона. Това е сериозен пазар, ние може да достигнем този търговски обем", каза той.