Радослав Янков: Купата ще остане в Чепеларе

Трофеят ще привлича млади таланти

Чепеларе отпразнува подобаващо на площад „Олимпийски" големият успех на техния съгражданин Радостин Янко Всички жители се събраха да посрещнат новата спортна звезда на България Радослав Янков. С плакат „Добре дошъл“ петнадесет малки спортисти от местния клуб по биатлон, оборудвани със ски и щеки посрещнаха шампиона и съпроводиха своя идол до трибуната. С факли децата направиха шпалир  сред стотиците посрещачи и фенове на спортиста на площада в родопския град.

„Купата ще остане в Чепеларе, за да привлича младите таланти. Тренирайте, за да имате моите успехи!“, обяви още със стъпването си в родния град сноубордистът, който 18 години след златния медал на Катя Дафовска, отново разплака чепеларци. Най-страхотния подарък за майката на Радо била неговата победа, призна той, съпроводен от стотиците скандиращи името му. На трибуната го посрещнаха гайди и всички представители на местната власт начело с кмета на Община Чепеларе Славка Чакърова. Дойдоха и ученици от трите средни училища в Чепеларе, както и малките скиори от ски клуб „София Витоша“, които имат състезание в Пампорово, но специално дойдоха за посрещането на Радослав. Всички се тълпяха да се снимат с него, да искат автограф и да докоснат световния шампион по сноуборд, който беше обявен и за спортист на годината за 2015г. Кметът на Чепеларе подари на шампиона камера, за да снима всички свои следващи успехи, както и кристален минимакет на Кристалния глобус, спечелен от Радослав.

 На тържествена сесия общинският съвет гласува званието „Почетен гражданин на Чепеларе“ и парична премия от 5 хиляди лева за шампиона, както и парцел в града. С почетен знак на Общината беше отличен и първият му треньор Васил Милчев, който също се качи на трибуната с официалните гости.

„ Победата на Радослав Янков ни донесе незабравими мигове на национална гордост. Чепеларе е градивна част и фактор в зимните спортове в световен мащаб. Заради вас и олимпийската шампионка Катя Дафовска, българският спорт ще пребъде. Чепеларе доказа, че е люлка на шампиони“, каза в приветствието си кметът Чакърова.

„С упоритост, силен дух, професионализъм уверено вървяхте към победата и отстоявахте спортната чест на нашия град. Сегашният Ви триумф е залог за многобройни бъдещи награди и титли“, каза още кметът и пожела на шампиона да не забравя родното Чепеларе, от където е започнала спортната му кариера.

Като "уникално постижение и напълно заслужена еуфория“, определи победата на Радослав областният управител на Смолян Недялко Славов. „Еуфорията ще премине, ти ще оставиш златна диря в спортната история на България. Ние трябва да си дадем сметка, че зимните спортове имат огромен потенциал за развитие. Освен зеленото сърце на Родопите, Чепеларе може да се нарече люлка за шампиони в белите спортове“, каза още губернаторът на Смолян.

Като „най-големият ни успех в историята на алпийските дисциплини“, беше определена титлата на Радослав в поздравителния адрес от Министъра на Спорта Красен Кралев, от Българския олимпийски комитет пък пожелаха на чепелареца да изкачи почетната стълбица на Олимпийските игри.

Радослав Янков беше кратък и след като честити 8 март на всички жени скромно приветства съгражданите си с думите:

„Искам да благодаря на първия ми треньор Васил Милчев, който ми показа първите стъпки в сноуборда. Горд съм, че съм чепеларец, тази купа е и за вас!“. Радо каза още, че е готов да бъде пример за малките спортисти и да ги амбицира да следват мечтите си, а формулата за успех обозначи с една дума-“упоритост“. Той призна, че голямата му цел е световното първенство, а олимпиадата е още далече.

Тържеството на площада продължи с традиционните родопски гайди, а шампионът поведе хорото с националния трибагреник в ръка, последван от десетки родопчани, желаещи да се хванат на хорото с него.