Конституционният съд отмени закона на Москов за основен и допълнителен здравен пакет

Политика

09-03-2016, 06:38

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Москов искаше в основния пакет да останат заболявания, чието лечение не търпи отлагане и са масови-като сърдечно-съдовите и да се покриват изцяло от касата

С 11 гласа срещу един Конституционният съд обяви за противоконституционна поправката в Закона за здравното осигуряване, която поделя услугите, плащани от здравната каса, на основен и допълнителен пакет. Това беше една от основните идеи на министър Петър Москов за реформа в здравеопазването, но тя беше остро критикувана в пленарната зала и в последствие оспорена от опозицията в съда след приемането й. На днешното заседание на КС в подкрепа на текста е гласувал само Филип Димитров.
Конституционният съд отменя втора алинея от чл. 45 от Закона за здравното осигуряване, защото определението за разделянето на пакетите е напълно неясно, а това е недопустимо, тъй като се засягат основни права на гражданите, пише "Правен свят". Според КС текстът е дотолкова неясен, че не може да се извлече смисълът му. Така са нарушени принципът на правовата държава и чл. 52 от Конституцията, според който гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ.
Освен това според конституционните съдии критериите, по които се определя кое заболяване в кой пакет да влезе, трябва да са уредени в закона. Т.е. според тях няма пречка медицинскaта помощ да бъде разделена в различни пакети, но това трябва да става по ясни критерии, уредени в закона, въз основа на които да се разпишат подробно в наредба.
Отпадналият чл. 45 ал. 2. от ЗЗО:
Медицинската помощ по ал. 1, с изключение на т. 11, 12 и 15 се определя като пакет, гарантиран от бюджета на НЗОК. Пакетът е основен и допълнителен и се определя с наредба на министъра на здравеопазването, като се актуализира веднъж годишно, в срок до 31 октомври на съответната година.
С поправката Петър Москов искаше в основния пакет да останат заболявания, чието лечение не търпи отлагане и са масови сред българското население като сърдечно-съдовите. Идеята беше те да се покриват изцяло от касата, докато за лечението на заболяванията в допълнителния пакет да се чака или да се плаща от здравна застраховка или със собствени средства. В този пакет щяха да се включат заболявания, които не са животозастрашаващи.
Вторият текст, който опозиционните депутати оспорваха в Конституционния съд не срещна забележки. Той предвижда, че за лицата, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет, ще се правят вноски за здраве върху 55 на сто от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. Освен това в него е залегнало изравняване на вноските с тези на самоосигуряващите се с по 5% на година. КС единодушно е отказал да отмени текста.