Договорките между ЕС и Турция тревожат ООН

Разрешаването на мигрантската криза без Анкара е невъзможно, настоява канцлер Меркел

Агенцията на ООН за бежанците е обезпокоена от договореностите между ЕС и Турция, които позволяват връщане на бежанци от Стария континент в турската страна, съобщава Ройтерс. Директорът на агенцията за Европа Винсент Кочетел заяви пред швейцарското радио RTS, че прагът на приетите от Турция бежанци от Афганистан и Ирак е много нисък – около 3%.
"Връщането на хора, които нямат достъп до протекция в Турция, ще създаде много проблеми по отношение на международното и европейското право", поясни той. "Надявам се, че през следващите 10 дни да бъдат приети допълнителни гаранции, така че върнатите в Турция хора да имат достъп до възможности за проверяване на молбите им за убежище", добави той.


Тази нощ ЕС и Турция очертаха план за спиране на притока на мигранти към Общността. Очаква се споразумението да бъде окончателно прието до началото на срещата на върха на ЕС на 17 и 18 март. Междувременно вътрешното министерство на Германия излезе с данни, които показват, че 61 428 души са потърсили убежище в страната през февруари – спад с 1/3 в сравнение с януари, съобщава Франс прес. Сирийците са най-голямата група – 24 612, пристигнали през февруари. След тях са иракчаните и афганистанците – около по 12 хиляди всяка от двете групи. Нито един от пристигналите мигранти през февруари не е подал официална молба за убежище и само на някои ще им бъде позволено да останат в държавата, след като Германия се закани да върне всички икономически мигранти.


Мнозина в Германия са обезпокоени от турските искания за отпускане на допълнителни милиарди евро помощ и от ускоряването на преговорите за членството на страната в Общността, подчертава Ройтерс. Канцлерът на Германия Ангела Меркел - изправена пред първото изпитание на нейната политика на отворена врата към бежанците на местни избори в неделя, е под натиск от гласоподаватели и баварските коалиционни партньори да забави притока на мигранти. Мнозина членове от консервативния блок на Меркел, който споделя властта със социалдемократите, са против членство на Турция в ЕС, но канцлерът заяви многократно, че не е възможно разрешаването на мигрантската криза без Анкара.