Фармацевтите са готови да избират лекарствата на пациентите

Браншът подкрепи идеята на здравния министър

След като преди седмица лекари и пациенти се обявиха срещу нова идея на здравния министър Петър Москов, която предвижда лекарите вече да не изписват конкретни лекарства по име, фармацевтите подкрепиха предложението. Според него конкретният продукт, с който ще се лекуваме, ще избира не лекарят, а фармацевтът. От фармацевтичния съюз са на мнение, че тази стъпка е правилна, тъй като у нас се търгува с над 10 000 имена на лекарства и нямало лекар, който да ги познава всички. От друга страна, според фармацевтите, с новата мярка отговорността за лечението вече ще е поделена между този, който предписва лекарството и този, който го продава.


Преди седмица лекари и пациенти обявиха за опасна въпросната идея. Аргументът им бе, че след като тя се реализира пациентите ще отидат в аптеката и ще си купят лекарство, за което лекуващият ги няма да знае. Това щяло да се отрази негативно върху терапията на болните. Председателят на Българския фармацевтичен съюз Илко Гетов заедно със свои колеги представи пред журналисти искането изписаните от лекарите медикаменти да могат да се заменят в аптеката спрямо индивидуалните нужди на пациента и финансовите му възможности. По-малко публични разходи предричат фармацевтите, ако тази политика влезе в сила. Да има задължителен режим за генерично заместване и за медикаментите, които се доплащат на 25%, 50% и 75% от НЗОК, смятат фармацевтите. Това може да се случи от 1 септември тази година и да замени ценовия коридор, предлага Гетов.


Той подчерта, че фармацевтите се обучават в международните непатентни наименования на лекарствата, като в аптеките лекарствата са подредени именно по генерици. Фармацевтът е експерт по лекарствата, не продавач, отсече Гетов. Според него, в рамките на 6-минутен разговор между аптекар и пациент фармацевтът може да прецени най-добре кой генерик пасва най-добре на нуждите на пациента и на съпътстващите хронични заболявания. Най-скъпият генерик не винаги е най-добрият, подчерта Гетов.


Експертите изтъкнаха и факта, че при въвеждане на задължителната възможност за замяна обезателно ще се изключат някои групи лекарства, които не бива да бъдат променяни. Например, фармацевтите няма да могат да предписват различна терапия, ако става въпрос за лекарства, чийто леко променен прием може да носи негативни последици. Това ще важи и за лекарствата, които се прилагат с устройства - например инхалатори.


Хаос в аптеките при подобна промяна на наредбата на здравното ведомство няма да има, увери и Антон Вълев - шеф на Националната аптечна камара. Генеричното предписване за него е равно на по-здрави пациенти, ползващи по-малко лекарства и с по-малко харчове. Влезте в аптеката, в която ви задават въпроси, в която консултацията отнема време - това ще ви спести много повече по-късно, съветва той пациентите. По думите му не са малко случаите, в които на пациента се изписват повече от нужните лекарства, както и излишно по-скъпи търговски марки. Работата на фармацевта е да пресече това, убеден е Вълев.