"Алфа рисърч": При избори днес - ГЕРБ с 21.3%, БСП с 10.4%, ДПС с 4.9%

Общество

08-03-2016, 06:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

58.6% от хората в България смятат, че корупцията като цяло расте, правосъдие липсва

ГЕРБ губи 3% от гласовете в сравнение с ноември, но запазва първо място (21.3%). С 10.4% БСП поддържа двойната дистанция от него. Това сочат данни от последното проучване на "Алфа рисърч", цитирани от в. "24 часа".
Интересна е ситуацията при ДПС, което макар и обичайно да стои по-ниско в проучванията, отколкото в реалния вот, дори и на тази база, отбелязва спад от 6.8% на 4.9%. Отливът съответства на разколебаността на традиционния му електорат след появилите се съобщения за забрана на А. Доган и Д. Пеевски да влизат в Турция.
Реформаторският блок също бележи лек отлив (до 5.9%), но като цяло запазва устойчивост, въпреки излизането на ДСБ в опозиция. При едни хипотетични избори Патриотичният фронт и АБВ биха запазили сегашното си представителство. Атака е на ръба, както и Движение 21 на Т. Дончева.

Резултатите от изследването показват, че 58.6% от хората в България смятат, че въпреки напредъкът в различни сфери, корупцията като цяло расте, правосъдие липсва, от което се облагодетелстват малки групи в ущърб на обществото.

Едва 22.3% от анкетираните смятат, че въпреки някои трудности, корупцията не пречи на успешното развитие на страната.

Критичната позиция доминира във всички социални и демографски групи, вкл. сред симпатизантите на управляващата коалиция. Всеки втори анкетиран е убеден, че ако върховенството на закона се зачиташе, ако нямаше корупция и чадър над нея, той лично би могъл да живее по-добре.

Два са основните адресати, които общественото мнение държи отговорни за липсата на резултати в борбата срещу корупцията – висшата магистратура и прокуратура и управляващите. 62.2% от българите смятат, че най-сериозните проблеми в съдебната власт са по нейните върхове, тъй като там се прикрива корупцията по високите етажи на властта.

Положителните оценки за дейността на правителството пък спадат от 24% в края на 2015г. до 20% в началото на март 2016г. Лек ръст бележи и критичността към работата на кабинета – от 42% до 46%.

Одобрението за Бойко Борисов спада от 38% до 33%, а неодобрението нараства от 30% до 35%.

Подобна е тенденцията в оценката за работата на министрите, мнозинството от които са с отрицателен индекс за дейността си. Традиционно в челото на класацията за най-добре справящи с работата си са регионалния министър Лиляна Павлова (32.6% успешно срещу 7.6% неуспешно), министъра по еврофондовете Томислав Дончев (19.4 успешно, срещу 3.5% неуспешно) и социалния министър Ивайло Калфин (23.8% успешно срещу 8.4% неуспешно).

Президентът Росен Плевнелиев губи 3 пункта, но в началото на март продължава да се ползва с едни от най-високите нива на одобрение сред институциите - 25%, срещу 37% неодобрение.
Положителните оценки за дейността на парламента спадат под критичната граница от 10 на сто – 9%, срещу 55% отрицателни.
Настоящият анализ се базира на резултатите от регулярното национално представително проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 18 – 25 февруари 2016г. и експресно национално проучване, реализирано в периода 28 февруари – 4 март. Анкетирани са общо 1723 пълнолетни граждани. Извадката е двустепенна, стратифицирана по регион и тип населено място, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст, образование.